AVERTISMENT: „ISIS pregăteşte fabricarea bombei nucleare”
Doar în cursul acestui an, organizaţia ISIS a comis 19 atentate, inclusiv cel recent din Paris, şi a ucis peste 800 de persoane în diferite ţări. Acţiunile Statului Islamic sunt pe cale să suspende democraţia în Franţa şi să pună sub semnul întrebării existenţa Uniunii Europene. Cum s-a putut ajunge la aşa ceva?
ISIS este o organizaţie sunită care, în paralel cu angajarea în atacuri antiguvernamentale şi antiamericane, a declarat război şiiţilor. Şiiţii sunt o ramură a islamului predominantă în Iran (95%), Azerbaidjan (85%) şi Irak (65%). Se consideră că ultimul profet, Ali, văr şi ginere al profetului Mahomed, este întemeietorul acestei ramuri. Suniţii cred însă că Abu Bakr, tovarăş al lui Mahomed, trebuie considerat întemeietorul islamismului. “Consiliul Mujahedinilor Suniţi”, cum se numea înainte ISIS, a proclamat în 2006 constituirea unui Stat Islamic în Irak, revendicând şapte provincii din vestul şi sud-vestul acestui stat. În 2007, Statul Islamic s-a contopit cu Al-Qaida din Irak.
Ne putem aştepta la atacuri cu arme chimice
Trei ani mai târziu, în 2010, se anunţa descoperirea unui zăcământ uriaş de petrol şi gaze naturale - 1,7 miliarde de barili de petrol şi 122 de trilioane de metri cubi de gaz - în Marea Mediterană, între Siria şi Egipt. Şi în acelaşi an se declanşa „Primăvara arabă”, revolte susţinute pe faţă de ţările occidentale. Revoltele au izbucnit aproape instantaneu în mai multe state din zonă şi au condus, printre altele, la înlăturarea preşedinţilor Tunisiei şi Egiptului, a dictatorului Libiei, Muammar al Gaddafi - care a şi fost omorât de revoluţionari -, la dizolvarea guvernelor Iordaniei şi Cisiordaniei şi la un război civil în Siria. Regimul sirian al lui Bashar al Assad s-a bucurat însă de susţinerea ruşilor, care au acolo baze militare şi interese economice. La începutul verii lui 2014, în urma unui adevărat războifulger, ISIS a cucerit toate oraşele importante din nordul Irakului, a confiscat banii băncilor şi toate sondele şi rafinăriile. Spre surprinderea lumii întregi, aceşti islamişti au ajuns rapid la 25 de kilometri de Bagdad.
Apoi au pătruns în Siria şi au ocupat-o parţial, pe fondul războiului civil de acolo, instaurând Statul Islamic în Irak şi Siria. Imediat au declarat public că vor să ocupe o mare parte a lumii, pe care o vor transforma într-un califat, nonmusulmanii urmând să fie ucişi. Pentru a demonstra că nu glumesc, au început să posteze pe internet filme cu decapitări ale unor europeni răpiţi.
În luna ianuarie a acestui an a avut loc primul atentat sângeros din Paris, în redacţia publicaţiei satirice Charlie Hebdo şi, în paralel, într-un cartier mărginaş al capitalei franceze, 17 oameni fiind ucişi în cele două atacuri. A urmat un val de atentate în toată lumea. Între timp, Europa a fost invadată de un număr indefinit de migranţi din nordul Africii şi Siria - migranţi care, teoretic, fug de război. După sosirea acestora, în noiembrie, ISIS a dat din nou lovitura la Paris. Câţiva adolescenţi drogaţi, cu vârste între 15 şi 19 ani, cu automate AK în mâini, au terorizat centrul Parisului şi au omorât 130 de persoane în numele ISIS. Rezultatul: autorităţile franceze au suspendat democraţia pentru cel puţin trei luni, iar Interpolul a anunţat că ne putem aştepta în Europa la atacuri ISIS cu arme chimice. În acest moment, în zona Siriei se strâng tot mai multe armate, din Rusia, Franţa, SUA, chiar şi China.
Câştigă un milion de dolari pe zi doar din taxe
ISIS este condus de Abu Bakr al-Baghdadi Al-Qurashi, care s-a proclamat calif şi comandant suprem al “dreptcredincioşilor”. Statul Islamic are un guvern cu şapte portofolii, având în componenţa sa un responsabil pentru prizonieri, dar şi un responsabil pentru recrutări şi integrarea acestora, un şef financiar şi un comandant militar. Cei mai mulţi dintre comandanţii militari sunt foşti generali sau ofiţeri superiori în armata lui Saddam Hussein. Principala sursă de venit a organizaţiei teroriste este extorcarea de fonduri şi taxe de la populaţia captivă a califatului, de la care câştigă un milion de dolari pe zi. De asemenea, ISIS a furat 500 de milioane de dolari din băncile irakiene. Petrolul din rafinăriile ocupate reprezintă a treia sursă de finanţare pentru organizaţie.
Loviturile criminale date de jihadişti de la începutul anului
„Se plăteşte preţul Primăverii arabe”
„Ameninţarea ISIS nu este reală, reală este decizia politică ce naşte asemenea organizaţii, apoi le subestimează forţa şi le scapă de sub control. Franţa, Anglia şi SUA plătesc preţul «Primăverii arabe», prin care au pierdut gestionarea geostrategică a riscurilor din zonă”, susţine analistul militar Silviu Crăescu, preşedintele Academiei Naţionale de Securitate şi Organizarea Apărării (ANSOA). Crăescu a mai subliniat că ISIS urmăreşte destabilizarea siguranţei cetăţeanului şi introducerea panicii în rândul democraţiilor - lucru pe care l-a şi obţinut - şi că, în acest context, se impune înfiinţarea unui Tribunal Penal Internaţional pentru judecarea terorismului mondial.
„ISIS pregăteşte fabricarea bombei nucleare”
„ISIS pregăteşte fabricarea bombei nucleare prin furarea secretului de la oamenii de ştiinţă, în special de la cei afiliaţi la Institutul de Inginerie Civilă. Mai mult ca sigur, în prima etapă vor utiliza armele chimice deja disponibile pe teritoriul Siriei”, a dezvăluit pentru Libertatea Sebastian Sârbu, doctor în securitate, vicepreşedinte ANSOA şi senior advisor la International Organization of Security and Intelligence, Vancouver, Canada. El a adăugat că ISIS este susţinută discreţionar de dreapta radicală americană şi de aripa clandestină a CIA, care a fondat şi promovat, cu girul Casei Albe, Brotherhood Association.
VIDEO // Krasnoselski nu mai așteaptă „gazul umanitar” promis de Rusia și este gata să PLĂTEASCĂ pentru livrările asigurate de „Moldovagaz”. „Transnistria este pregătită pentru reluarea livrărilor. Garantam plata”
Reuniune NATO: SUA, Germania, Franța, Regatul Țărilor de Jos și Marea Britanie vor ajuta R. Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare și să-și sporească reziliența în fața provocărilor hibride cu care se confruntă
Șaptezeci de școli din R. Moldova, dotate de UNICEF cu sute de table interactive și computere