AVERTISMENT // Inteligența Artificială ajută SUA și China să domine lumea, în vreme ce țările sărace se vor transforma în vasalii acestora
Lista țărilor care vor beneficia de pe urma Inteligenței Artificiale este foarte scurtă, susține un cunoscut investitor din domeniul tehnologiei.
Potrivit lui Kai-fu Lee, fondator al Sinovation Ventures și fost președinte al Google China, viitorul arată bine pentru doar două țări: Statele Unite și China, care sunt în acest moment principalele concurente pentru poziția de lider în industrie.
„Țărilor care au Inteligență Artificială le va fi mult mai bine. Ele creează și extrag valoare”, a spus Lee într-un interviu acordat publicației Edge.
Pe de altă parte, țările care nu investesc în Inteligența Artificială, care nu au companii precum Google, Facebook și Amazon - sau variantele chinezești Tencent, Baidu și Alibaba -, dar au în schimb o populație numeroasă, au motive de îngrijorare.
„Dacă o țară din Africa folosește preponderent Facebook și Google, oamenii le vor da acestor companii datele lor, ajutându-le să facă mai mulți bani, dar joburile lor vor fi înlocuite (de tehnologie)”, a explicat Lee.
Aceste țări riscă să ajungă în situația în care să nu poată face față sărăciei și neliniștilor sociale, iar consecințele pot fi grave. Lee vorbește chiar de posibilitatea ca unele țări să devină un fel de vasale ale Statelor Unite și Chinei: „Ai datele mele, voi face ce vrei, iar tu mă ajuți să hrănesc săracii”.
Și locuitorii din SUA și China, unde companiile prosperă de pe urma datelor utilizatorilor, vor rămâne fără joburi ca urmare a progresului tehnologic, însă Lee consideră plauzibil scenariul în care guvernele acestor țări redistribuie bogăția de la companii, poate sub forma unei taxe, la oameni, sub forma venitului de bază universal sau a ceva similar cu acesta.
„Alte țări se vor afla într-o poziție dificilă. Vedem Europa confruntându-se cu niște probleme din cauza acestei chestiuni. Răspunsul ales de ei a fost să implementeze legi împotriva practicilor anticoncurențiale ale companiilor americane pentru a colecta bani de la acestea”, a mai spus Lee, care nu crede că aceasta este o abordare viabilă.
„Nu am soluții, dar dacă ne întoarcem la întrebarea, De ce existăm?', în acest moment putem spune că sigur nu existăm pentru a face muncă de rutină. Poate că existăm pentru a crea. Și dacă vrem să creăm, haideți să creăm noi tipuri de locuri de muncă pentru oameni”, a mai spus Lee.
Sursa: ziare.com
Alexandr Stoianoglo, noua marionetă a Moscovei? Renato Usatîi: „Chiar dacă încă nu știe, Alexandr Stoianoglo va fi cap de listă al unui bloc electoral format din partidele legate cumva de Moscova”
Traian Băsescu: Georgescu nu este o soluţie pentru România
Șapte medalii, inclusiv patru de aur, pentru R. Moldova la Campionatul Balcanic la Box