Avertisment FMI: Stabilitatea financiară e pusă în pericol…
Experţii FMI văd un risc crescut pentru stabilitatea financiară globală, ca urmare a pericolelor pe termen mediu ce se întrevăd pe pieţele din Europa, China şi Japonia.
Conform BBC, cel mai recent raport al FMI privind stabilitatea financiară notează existenţa unor riscuri în creştere pe termen mediu, chiar dacă pe termen scurt nu se întrevăd deocamdată şocuri puternice.
Momentul adevărului
Economiştii Fondului sunt uşor alarmaţi de modul în care sistemul bancar evoluează în prezent.
Pe de o parte, capitalizarea instituţiilor de credit oferă un amortizor financiar mai bun decât înaintea crizei globale, iar nivelul lichidităţilor este în creştere, în mare parte şi ca urmare a injecţiilor de capital efectuate de băncile centrale.
Pe de altă parte, băncile nu mai reuşesc să fie atât de profitabile, lucru care afectează capacităţile lor de a consolida capitalul propriu deţinut şi de a amplifica programele de creditare.
Problema este, în parte, provocată de nivelul foarte scăzut al dobânzilor cu care băncile sunt nevoite să opereze în prezent, iar efortul lor de a genera profit reflectă şi persistenţa anemiei economice în statele dezvoltate, fapt care reduce şi nivelul cererii de credite.
În acelaşi timp, unele bănci mari din zona euro deţin un număr impresionant de credite neperformante de care nu au apucat încă să se ocupe.
Printre acestea se numără băncile din Italia şi Portugalia, dar şi sucursalele europene ale băncilor nipone, nevoite să migreze către UE pe fondul slăbiciunii manifestate de economia Japoniei şi a mediului bancar caracterizat de acelaşi nivel scăzut al dobânzilor, arată raportul FMI.
Mai mult, peisajul financiar mohorât este completat de slăbiciunea manifestată de fondurile de pensii şi companiile de asigurări, afectate de acelaşi mediu al dobânzilor de referinţă foarte scăzute.
China, un copil-problemă
Raportul nu menţionează pericolul apariţiei unei noi crize financiare la orizont, dar evidenţiază cât se poate de clar sechelele rămase în urma ultimei crize economice, iar China pare să joace rolul de copil-problemă în economia globală.
Gradul mare de îndatorare întâlnit în China, atât în sectorul bancar, cât şi în rândul creditorilor non-bancari pune în pericol economia statului asiatic, dar ameninţă să destabilizeze toate pieţele financiare de pe glob, ca urmare a influenţei economice a Chinei.
Experţii Fondului consideră că problemele Chinei pot fi rezolvate cu un set de reforme menit să stabilizeze creşterea economică şi să aducă ceva mai multă lumină în încrengăturile financiare din segmentul non-bancar de creditare din ţară.
Sursa: business24.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania