Avertismentul Institutului pentru Studierea Războiului: „Kremlinul ar putea organiza o OPERAȚIUNE sub steag fals în Transnistria, pentru a DESTABILIZA R. Moldova”
„Kremlinul ar putea încerca să organizeze o operațiunile cu steag fals în Transnistria, pentru a destabiliza R. Moldova. Rusia va pretinde că trebuie să-i protejeze pe etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei (MAE) l-a convocat la 10 ianuarie pe Ambasadorul R. Moldova la Moscova, pentru ca să-i reproșeze acțiunile neprietenoase ale (R). Moldova, inclusiv împotriva persecuției limbii ruse și presei de limba rusă și cazurile de discriminare a cetățenilor ruși. MAE rus a declarat, în mod amenințător că, dacă astfel de acțiuni vor continua, partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare de represalii”, se arată într-un material de analiză pregătit de Institutului pentru Studierea Războiului (ISW).
Totodată, ISW atrage atenția asupra faptului că Rusia este deranjată de faptul că R. Moldova ar intenționa să asiste NATO în pregătirea forțelor ucrainene, ceea ce ar echivala cu „implicarea directă” a Chișinăului în ostilitățile de partea Ucrainei.
„Oficialii de la Kremlin au intensificat recent referirile la compatrioții din străinătate și Lumea Rusă (Russkii Mir), concepte pe care Rusia le folosește adesea pentru a-și justifica dreptul de a-și apăra etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă dincolo de granițele sale. Rusia a folosit justificări similare în 1992, atunci când a intervenit militar în numele Transnistriei. Kremlinul a încercat să stabilească și condiții pentru o posibilă operațiune cu steag fals în Transnistria în aprilie 2022 și februarie 2023, dar a eșuat parțial din motive economice. Până acum, Kremlinul nu a fost în măsură să atragă Transnistria în războiul său pornit în Ucraina. Și asta pentru că oamenii de afaceri transnistreni, în special Victor Gușan, care controlează efectiv guvernul Transnistriei, au beneficiat de legături cu Occidentul și Ucraina. Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (ZLSAC) al UE cu (R.) Moldova a permis întreprinderilor transnistrene înregistrate în R. Moldova să beneficieze de acces fără tarife pe piețele UE”, se arată în document.
CITIȚI și LISTA oficialilor interziși // Ambasadorul R. Moldova la Moscova, convocat de MID-ul rus: Federația Rusă, nemulțumită că autoritățile interzic accesul pe teritoriul R. Moldova unor ruși și că guvernarea sprijină Kievul în războiul declanșat de Putin
Modificările recente aduse Codului vamal al R. Moldova, care impun întreprinderilor transnistrene să plătească taxe vamale de import în R. Moldova, ar putea să fi perturbat aceste beneficii, notează sursa citată. De asemenea, în ultimele luni, R. Moldova și-a manifestat disponibilitatea de a adera inițial la UE fără Transnistria, ceea ce ar priva și mai mult întreprinderile transnistrene de acces special la piețele UE.
„Astfel, Kremlinul ar putea reînvia eforturile de a stimula Transnistria să creeze instabilitate în R. Moldova, pentru a submina exporturile de cereale ucrainene de-a lungul coastei de vest a Mării Negre. Kremlinul ar putea vedea o operațiune sub steag fals în Transnistria ca o modalitate alternativă de a descuraja țările să participe la coridorul de cereale al Ucrainei, în ciuda prezenței slăbite a Rusiei în vestul Mării Negre”, conchide sursa citată.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania