Avem paturi, dar nu avem cu ce trata pacienţii. Ministerul Sănătăţii spune cât de pregătite sunt spitalele pentru a primi arşi, în caz de urgenţă
Ministerul Sănătăţii (MS) susţine că, în caz de urgenţă, ar putea face faţă în tratamentul arsurilor pacienţilor. Totuși, dacă la capitolul paturi spitalele ar asigura necesarul, dispozitivele medicale mai lasă de dorit.
Potrivit MS, pe moment, Centrul Republican de Leziuni Termice este asigurat relativ suficient cu dispozitive medicale, procurate din bugetul de stat, cât şi donate de Ambasada SUA, utilizate anterior în serviciul medical militar american.
Centrul dispune de 30 de dermatoame mecanice, care acoperă integral necesităţile la nivel naţional.
Totodată, în Centrul Republican de Leziuni Termice există doar un singur aparat de respiraţie dirijată, un singur aparat de anestezie şi un singur pat fluidizant special pentru tratamentul arsurilor grave, care nu va putea asigura necesităţile în caz de situaţii excepţionale. Lipsesc perforatoarele de piele, strict necesare pentru acordarea asistenţei medicale specializate în cazurile cu arsuri.
Situaţia în secţia de Leziuni Temice pentru copii este mai bună. MS susţine că aici sunt patru maşini de anestezie şi alte dispozitive medicale, inclusiv patru dermatoame electrice şi perforatoare de piele.
În secţiile specializate pentru arşi, amplasate în Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie şi Institutul Mamei şi Copilului și Clinica „Emilian Coţaga” din municipiul Chişinău pot fi spitalizaţi concomitent câte 30 de pacienţi şi suplimentar zece în secţiile de terapie intensivă. În aceste două spitale în secţiile specializate pot fi intubaţi pentru respiraţie dirijată şase pacienţi.
Pentru situaţiile când numărul arşilor este mai mare de 30 de persoane, pacienţii urmează să fie redirecţionaţi şi spitalizaţi în secţiile de terapie intensivă şi în secţiile de chirurgie sau traumatologie din cadrul instituţiilor medico-sanitare publice republicane şi municipale. Aici pot fi intubaţi, pentru respiraţie artificială, fără a periclita activitatea de bază, 75 de pacienţi.
Şi Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui este pregătit şi dispune de capacitatea de a răspunde la urgenţe de sănătate publică, inclusiv în situaţia pacienţilor cu arsuri.
Totodată, pentru a răspunde în volum deplin la urgenţele majore în situaţia pacienţilor cu leziuni termice, este necesar de a majora stocul de rezerve de piele, fiind necesare circa 25 de mii de euro pentru procurarea şi asigurarea Băncii de Ţesuturi Umane cu dispozitive medicale.
Concomitent sunt necesare investiţii în valoare de circa 150 de mii de euro pentru dotarea Centrului Republican de Leziuni Termice cu dispozitive medicale vital necesare în acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Este vorba de maşini de ventilare, maşini de anestezie, perforatoare de piele etc.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”