Avantajele creșterii rațelor mute
Practică // Rața mută este o pasăre sălbatică, dar care a fost domesticită cu succes
Creșterea rațelor mute are mai multe avantaje decât dezavantaje. În primul rând, este o afacere bănoasă – pot fi comercializate rațele mature, puii și ouăle. Și permanent veți avea la dispoziție pentru consum carne dietetică, foarte gustoasă.
„Mutele”, indicate mai ales pentru gospodăriile cu iaz în preajmă
Mai mulți cititori au solicitat în mesajele lor informații despre creșterea rațelor mute. Bunăoară, Elena Cuciur din capitală scrie că în acest an familia ei a intrat în posesia unei case la țară în raionul Criuleni, nu departe de oraș.
„Planificăm să ne petrecem verile acolo, dar am vrea ca vacanțele să fie cu rost. Ne-am dori să creștem niște păsări, mai ales că avem în preajmă un iaz, de aceea ne-ar interesa sfatul specialistului ce ar fi bine să alegem ca să crească repede și ușor”, scrie dna Cuciur.
Pentru a afla recomandările necesare, l-am contactat pe medicul-veterinar Stela Colesnic, specialist într-o rețea de farmacii veterinare, care mai mulți ani a consultat câteva întreprinderi avicole din țară.
Potrivit expertei, pentru o gospodărie la țară care are în apropiere și un bazin acvatic este perfect de crescut rațe sau gâște. Însă, în cazul că sunt așteptate rezultate rapide și fără mari complicații, atunci rațele mute sunt cele mai indicate.
Afacere convenabilă și rentabilă
Rața mută este o pasăre sălbatică, dar care a fost domesticită cu succes și cine a avut curaj a transformat pasiunea pentru rațele mute într-o afacere destul de convenabilă și rentabilă, care se răscumpără într-un interval destul de scurt.
Dacă ați decis să vă apucați de această activitate, trebuie să știți că pentru 2-3 femele aveți nevoie de un mascul. Un rățoi matur poate ajunge la greutatea de 5-6 kg, iar o rață – până la 3 kg. O rață poate depune anual până la o sută de ouă, destul de mari, cu greutatea de aproximativ 70 g.
Carnea nu este grasă defel și se consideră dietetică. Dacă creșteți rațe mute doar pentru consum propriu, atunci puteți încrucișa rațele cu rățoi din alte rase. Păsările apărute în urma unor astfel de încrucișări vor fi mai mari, doar că nu vor mai avea pui.
Rațele mute mănâncă practic orice. Cel mai bine este să fie hrănite cu amestecuri umede. Le puteți da iarbă tocată, frunze de sfeclă, resturi alimentare, grăunțe de porumb și alte boabe.
Important: În cazul orzului, acesta trebuie neapărat înmuiat înainte de a-l da rațelor.
Lângă un bazin acvatic cheltuielile se reduc în jumătate
În general, rațele mute consumă mai puțin decât cele obișnuite. Dacă în apropierea gospodăriei aveți un iaz, cheltuielile pentru hrană se micșorează în jumătate.
„Mutele” se dau în vânt după viermișori, râme și insecte. Le puteți amenaja chiar și un mic lac nu prea adânc în apropiere de țarc. Totodată, trebuie să țineți cont de faptul că rațelor mute le stârnește curiozitatea orice obiect care strălucește și imediat îl înghit. De aceea, trebuie să mențineți curățenia pe terenul destinat creșterii păsărilor, eliminând toate bucățile de sticlă sau metal, pentru a nu le provoca accidentări.
Rațele mute iubesc să se scalde și iarna, dar nu trebuie să le permiteți acest lucru, pentru că le puteți pierde: din lipsă de grăsime, penele se umezesc și pot îngheța. La fel nu este recomandată, chiar și iarna, hrană și apă fierbinte.
Rațele mute își fac singure cuibarele
Nu e nevoie să le amenajați cuibare ca și altor păsări de casă. Rațele mute preferă să-și facă cuib unde consideră ele că este mai bine, iar cloștile acestei specii sunt foarte mămoase, grijulii și atente.
„Mutele” sunt păsări singuratice și nu prea agreează compania altor păsări de curte, nu mănâncă împreună cu acestea. De aceea e bine să le țineți într-un loc separat de celelalte vietăți.
De obicei, încep să se ouă în martie – începutul lui aprilie. Cuibul încep să și-l construiască când au în jur de 20 de ouă. Ouăle trebuie luate din cuibar în fiecare zi și notată data pe coajă. De ce este important acest lucru?
Rățuștele ies mai bine din ouăle care nu au o vechime mai mare de 15-18 zile. Ouăle luate din cuibar se păstrează în poziție verticală, la temperatura de 15 grade Celsius. Puteți folosi un suport din carton pentru transportarea ouălor, iar alături, pentru a păstra umiditatea, amplasați un lighean cu apă. După ce rața depune 15-20 de ouă, dați-i voie să-și facă cuibarul. Alături de cuib așezați un vas cu apă ca rața să poată bea și să se scalde, pentru că, scăldându-se, ea scapă de paraziți și umezește cuibul.
Important este ca în timpul clocitului pe lângă ea să nu treacă pui străini – rața imediat va uita de ouă și va începe să aibă grijă și să-i poarte pe cei străini.
„Viață de rață”
Puii apar după 32-35 de zile. Mai departe sunt două variante: dacă afară e încă frig, puii se iau de la cloșcă și se aduc în casă, la lumina unui bec reflectorizant și, dacă temperaturile permit, atunci rățuștele sunt lăsate cu mama.
A doua variantă este mult mai potrivită pentru crescători, deoarece rațele sunt foarte bune mame și vor avea grijă să-și deprindă puii să mănânce și să bea. În cazul în care rățuștele sunt despărțite de cloșcă, atunci gospodarii vor trebui să le hrănească forțat în clanț, deoarece puii de o zi nu pot nici să mănânce, nici să bea de sine stătător.
În primele zile de viață, pentru rațe se vor fierbe ouă tari care se vor da prin răzătoare, la care se va adăuga puțină tărâță, brânză proaspătă de vaci, cozi de ceapă sau altă verdeață tocată.
Când se înfiripă, puii pot fi întorși la mamă, dar, din păcate, se întâmplă când rațele nu îi primesc pentru că uită repede de pui. Însă puii cresc bine și fără mamă. Principalul este să-i protejați de frig și umezeală.
Temperatura în coteț nu trebuie să scadă mai jos de 15 grade Celsius, chiar dacă iarna ele se plimbă pe afară. Pentru pui temperatura minimă este de 20 de grade.
Rațele mute sunt păsări rezistente și doar când este prea umed devin sensibile la unele infecții și boli. De aceea este bine ca înainte de a le încălzi în perioada rece podeaua cu paie și crenguțe să presărați dezinfectant cu clor.
Dacă observați că rața își smulge penele, presărați-o cu amestec din sulf și cenușă sau cu nisip. Acest remediu este și unul profilactic.
Piața păsărilor de casă
În aprilie, pe piețele avicole rațe mute nu se găsesc, pentru că încă este prea devreme pentru această specie. Dar am aflat prețurile pentru alte păsări domestice. Astfel, în funcție de soi, puii de găină de câteva zile se vând la prețul de 7-12 lei per bucată, mai mari, trecuți de o lună, ajung la 25-35 de lei.
Rățuștele simple de câteva săptămâni costă 17-25 de lei, iar bobocii de aceeași vârstă – până la 40 de lei. În anul trecut, puii de rațe mute de două săptămâni au costat până la 30 de lei. Comercianții afirmă că în acest an „mutele” ar putea fi un pic mai scumpe, dar nu cu mult.
În general, producătorii avicoli care și-au scos în această primăvară producția de vânzare susțin că puii se vând foarte prost, iar ei, la rândul lor, nu pot scădea din preț, deoarece vor să-și scoată cheltuielile și să aibă și un profit cât de mic.
În același timp, experta Stela Colesnic afirmă că, judecând după adresările la farmaciile veterinare, tot mai mulți gospodari au renunțat să mai cumpere păsări din piață, chiar dacă sunt și vaccinate, și prelucrate împotriva paraziților și helminților.
„Prețurile la puii de păsări domestice deseori depășesc posibilitățile consumatorilor, de aceea în ultima vreme mulți gospodari recurg la cloști sau și-au procurat incubatoare. Producerea în condiții casnice poate fi cu mai multe pierderi, însă sigur este mai ieftină, iar omul știe ce crește”, a menționat specialista.
Cresc mai repede
Rațele mute cresc mai repede decât găinile și sunt mai grele. Cu o bună întreținere, în 3-4 luni pot ajunge la greutatea optimă și pot fi sacrificate, or, într-un an pot fi crescute 3-4 generații de rațe. Hrănindu-le intens, se poate căpăta un ficat de rață (considerat o delicatesă) cu greutatea de aproape 300 g.
Lilia Grubîi
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski