23:49:56 21.11.2024
Stiri

AVANTAJE // Nostalgia te face mai fericit?

Știri 28.12.2018 17:30 Vizualizări2409 Autor: Ziarul National
AVANTAJE // Nostalgia te face mai fericit? sursa: eva.ro


Îți ameliorează starea de spirit, te face să uiți de singurătate și fortifică relațiile familiale. Află ce alte beneficii îți aduce nostalgia.

Atunci când te gândești la amintirile tale preferate și retrăiești acele momente și atmosfera în care s-au desfășurat vei avea o stare de bine și vei stimula gândirea pozitivă. Uneori când ești în căutarea trecutului poți obține avantaje neașteptate care fac prezentul mai fericit.

„S-a dovedit că nostalgia combate plictiseala, singurătatea și anxietatea. Stimulează generozitatea față de străini și face oamenii mai toleranți. Cuplurile vor fi mai fericite dacă își amintesc împreună de momentele speciale, iar în zilele reci de iarnă nostalgia te poate încălzi la propriu. Persoanele aflate în încăperi cu o temperatură scăzută devin mai des nostalgice și li se pare că mediul din jur este mai călduros după ce și-au amintit un moment deosebit”, explică dr. Tom Wildshut. Dacă poți identifica o amintire care să-ți mențină confortul la nivel psihologic, te vei simți mai bine când treci prin perioade stresante sau când trebuie să găsești soluții pentru problemele complexe.

Iată cum poți direcționa nostalgia pentru a fi mai fericit:

1. Rezervă timp pentru amintiri

79% dintre persoanele de vârstă adultă au momente de nostalgie cel puțin o data pe săptămână, dar nu trebuie neapărat să aștepți ca o amintire să apară din întâmplare. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Loyola, dacă te gândești la amintiri fericite timp de 20 de minute în fiecare zi vei reuși să fii mai optimist și să vezi lucrurile într-o lumină pozitivă.

2. Nu scrie amintirile

Dacă vrei să obții maximul de beneficii cu ajutorul nostalgiei este mai bine să îți folosești mintea decât jurnalul în care îți scrii gândurile. În momentul în care oamenii de știință de la Universitatea din California le-au cerut participanților la un studiu să scrie sau să se gândească la o amintire plăcută au constatat că cei care preferau să se gândească și să vizualizeze amintirea era mai mulțumiți decât cei care alegeau să scrie despre acel moment. „Momentele fericite sunt înconjurate de magie și mister, chiar dacă par întâmplări obișnuite. Analiza obiectivă a detaliilor, care are loc în momentul în care scrii despre o situație, neutralizează o parte din entuziasm și limitează efectele pozitive”, potrivit dr. Sonja Lyubomirsky, autoarea studiului.

3. Concentrează-te pe sunete și mirosuri pentru a recrea momentul mai ușor

O cale foarte simplă de a induce nostalgia este să asculți muzică, această metodă fiind utilizată adesea și în cadrul studiilor științifice.

De exemplu, te poți gândi ce melodii erau la radio în anii adolescenței tale pentru a redescoperi amintiri plăcute. Și mirosurile sunt extrem de utile în drumul spre amintirile deosebite. Potrivit specialiștilor, mirosurile ajung la creier mult mai repede decât sunetele sau peisajele. „Mirosurile florale ne aduc de obicei aminte de vârsta copilăriei, dar poți folosi multe tipuri de arome pentru a evoca amintirile, de exemplu mirosul ierbii, aerul proaspăt, parfumul tău preferat sau aroma prăjiturilor. Toate funcționează diferit pe baza personalității și a contextului în care revii la acele amintiri”, explică dr. Alan Hirsch, neurolog.

4. Încearcă să nu compari trecutul cu prezentul

Este adevărat că nu toate amintirile sunt plăcute. De asemenea, este posibil ca atunci când te gândești la clipe fericite să devii îngrijorat sau anxios pentru că prezentul nu pare la fel de mulțumitor. De exemplu, dacă te gândești la rezultatele foarte bune de la școală și le compari cu jobul actual poate ți se va părea că nu corespunde idealurilor de atunci. Este o provocare, însă experții îți recomandă să te focalizezi exclusiv asupra amintirilor, fără să le compari cu alte evenimente.

5. Gândește-te la trecut împreună cu ceilalți

Dacă devii nostalgic alături de prieteni sau cu familia, relația voastră va deveni mai puternică și încrederea reciprocă va spori. Uitați-vă împreună la fotografii sau la videoclipuri în timpul sărbătorilor, ia legătura cu foștii colegi de școală sau de facultate prin intermediul rețelelor de socializare și depănați împreună amintirile care vă fac să zâmbiți.

6. Transformă experiențele în lucruri memorabile

Constantine Sedikides, cercetător în domeniul nostalgiei, numește această strategie nostalgie anticipativă. „Înseamnă că-ți poți trăi viața cultivând experiențele pe care vrei să le iei cu tine până la o vârstă înaintată. Se leagă de idea că este mai bine să cheltuiești bani pentru a obține o experiență decât pentru a avea diferite lucruri. Vei fi mai fericit dacă alegi să plătești o călătorie cu balonul pentru că va deveni o amintire deosebită, care te poate susține în multe momente de-a lungul vieții. Suvenirurile sau hainele nu au cum să facă acest lucru”, explică acesta.

Sursa: eva.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md