21:45:14 17.01.2025
Stiri

Autorul „Cărții de Aur” a Basarabiei PROPUNE patru idei care pot aduce anual în R. Moldova până la un MILION de turiști

Social 03.12.2019 14:19 Vizualizări4830 Autor: Ziarul National
Autorul „Cărții de Aur” a Basarabiei PROPUNE patru idei care pot aduce anual în R. Moldova până la un MILION de turiști

R. Moldova poate atrage anual până la un milion de turiști, dacă ar implementa patru programe identificate de Denis Roșca, autorul „Cărții de Aur” a Basarabiei care-i prezintă pe cetățenii născuți în republica noastră și realizați pe alte meleaguri.

„Toate aceste programe de stat pot lucra. Sunt realizabile și nu există vreun motiv să nu le implementăm”, se declară convins Denis Roșca.

Astfel, prima propunere se referă la identidicarea localităților unde au decedat soldați străini în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Ministerul Apărării poate face cartografierea locațiilor și persoanelor ce au decedat pe teritoriul Republicii Moldova. Rudele soldaților din Kazahstan, Federația Rusă, Uzbekistan, republicile din cadrul Federației Ruse, alte state CSI pot veni să se reculeagă la mormântul bunelului sau străbunelului. Dar aici vin familii cu copii, soții, verișori etc., deci la o persoană decedată pot veni 5-15 persoane anual. Zeci de mii de turiști din spațiul CSI”, calculează Roșca.

CITIȚI și Fondatorii „Paramount Pictures” de la Hollywood erau emigranți din Basarabia: Dinastia Balaban care a schmbat lumea cinematografiei din America

Un alt program s-ar adresa descendenților de etnie evreiască.

„Valurile de emigrare evreiască din ultimul secol se ridică la sute de mii de oameni, unele cifre vorbesc chiar de peste 200 000. O bună parte a emigrat în America Latină, în special Argentina, Brazilia, Uruguay, Venezuela, Puerto Rico etc., dar și în Franța, Israel, Canada, SUA. În cea de-a doua-patra generație, numărul de persoane cu părinți-bunei-străbunei basarabeni se ridică la un milion de oameni. Pentru cei interesați, pot da numele academicienilor și oamenilor de afaceri din Argentina sau angajaților la NASA și Casa Albă din SUA. Cu ce îi atragem? Arhiva națională poate digitaliza bazele de date și vom crea Arborele Genealogic (care va fi cu plată - de ex. 500 de dolari per familie) și suplimentar să îi ducem în localitatea de baștină a rudelor. Sute de mii de turiști”, propune Denis Roșca.

CITIȚI și Una dintre cele mai apreciate jurnaliste din Brazilia are origini în Moldova: „Bunica mea era din Basarabia, România”

Cel de-al treilea program ar viza pelerinajul ortodox.

„Un consorțiu ortodox poate organiza aducerea de pelerini din regiune pentru a vedea cele mai frumoase biserici și mănăstiri. Republica Moldova este patria mai multor sfinți (Iosif Naniescu, Victorin Dobronravov, Agafia de la Cușeleuca etc.). Spațiul ortodox regional are sute de milioane de oameni, deci există posibilitatea de a organiza un proces logistic de a aduce oameni și asigura logistica deplasărilor. Un parteneriat între Biserica Ortodoxă a Moldovei și agențiile de turism pot rezolva provocarea. Sute de mii de turiști”, continuă autorul „Cărții de Aur”.


Foto: Denis Roșca

Și, la final, Denis Roșca este de părere că și turism dental și medical general poate aduce alte sute de mii de turiști în R. Moldova: „USMF Nicolae Testemițanu este o universitate cu reputație bună pe plan internațional. A educat generații de stomatologi, care continuă să lucreze în cabinetele medicale create de ei. Dacă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Biroul pentru Relații cu Diaspora, Agenția pentru Investiții își pun drept prioritate promovarea turismului dental - atunci partea logistică (programare, cazare, garanții de executare, asigurări etc.) se rezolvă. Populația continentului european este de peste de 500 de milioane de oameni, iar dacă 0,2% din populație va risca să vină în Republica Moldova să-și repare dinții mai ieftin, atunci avem șanse să depășim provocările noastre”, susține Denis Roșca.

CITIȚI și De la Nobel la banane. Ce conține „cartea de AUR” a R. Moldova

Menționăm că, potrivit datelor statistice, în R. Moldova au venit, în perioada ianuarie - septembrie 2019, prin intermediul agențiilor de turism, doar 15,7 mii de turiști şi excursionişti străini, majoritatea dintre care au venit la noi în scop de odihnă, recreere și agrement.

Cei mai mulți turiști străini sosiți în Republica Moldova au fost din Austria - 15,3%, dar și din România - 14,6%. Urmează germanii - 8,2%, ucrainenii - 7, rușii - 6,8%, polonezii - 5,9%, btitanicii - 5,1%, chinezii - 4,1%, italienii - 2,9%, americanii - 2,7% etc. Datele Biroului Național de Statistică arată că 11% dintre turiștii străini au venit în R. Moldova pentru afaceri şi chestii profesionale, iar 2,9% - pentru tratament.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md