Autorităţile recunosc: Există un MARE RISC de cutremure şi inundaţii
Instituţiile statului scriu, negru pe alb, că România este expusă semnificativ la dezastre naturale şi că, în caz de calamităţi majore, resursele publice ar fi insuficiente ca să acopere pierderile, scrie money.ro.
Potrivit sursei citate, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, susţine că studiile realizate au arătat că România este expusă semnificativ la dezastre naturale, îndeosebi la riscul de cutremur şi la cel de inundaţii, schimbările climatice care se produc la nivel mondial determinând creşterea frecvenţei şi amplitudinii catastrofelor naturale şi, implicit, pagube semnificative materiale şi umane. „Asemenea evenimente pot genera probleme sociale, iar finanţarea pierderilor din resurse publice este dificil de realizat”, scrie Mişu Niţoiuîn răspunsul la întrebarea adresată de un parlamentar referitor la oportunitatea modificării legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.
Precizările şefului ASF vin după ce, la începutul lunii martie a acestui an, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat, la o emisiune televizată, că, în cazul în care ar avea loc un cutremur similar celui din 1977, „ne aşteptăm la o situaţie care să fie egală cu una de dezastru”. Dezastru înseamnă, potrivit lui Arafat, „că este posibil să avem nevoi mai multe decât ceea ce avem de oferit în prima fază”.
Amintim că experţii prognozează că în anul 2015 s-ar putea produce un cutremur de mare magnitudine în România.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”