Autoritățile intenționează să creeze Oficiul Horticol, pentru a ajuta inclusiv la dezvoltarea producției autohtone de nuci: Exporturile ajung în 33 de state, dar sunt în scădere
În R. Moldova ar putea fi creat un Oficiu Horticol pentru a ajuta inclusiv dezvoltarea ramurii nucifere autohtone.
Anunțul a fost făcut săptămâna trecută de către vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul celei de-a IX-a ediție a Forumului național anual al nucicultorilor din Republica Moldova.
Potrivit președintelui Asociația Nucicultorilor din Moldova, Oleg Tîrsînă, producătorii din R. Moldova vor exporta în acest an 24 de mii de tone de nuci, cu aproape o treime mai puțin decât în urmă cu cinci ani.
Cauzele acestei scăderi sunt, potrivit lui Tîrsînă, condițiilor climaterice din acest an, dar și scăderea puterii de cumpărare pentru miezul de nucă.
Totuși, ramura nuciferă este una de perspectivă, mai ales în ceea ce privește alunele.
„Din anul 2017 – 2018, de când noi am început să ne ocupăm de cultura alunului, suprafețele de alun s-au dublat. Au fost introduse soiurile mecanizabile industriale europene, care sunt cerute acum de piață. Deficitul mediu pe piață anual este de peste 50 de mii de tone, cultura alunului trebuie să fie promovată, există material săditor de calitate, există echipamente performante pentru a ușura lucrul în plantații cu mai puține resurse și mai puțini oameni, automatizat, mecanizat”, a afirmat la eveniment Sergiu Melnic, manager la compania „Euroalun”.
În R. Moldova, pentru înființarea unei plantații de nuc sunt oferite subvenții de până la 15 mii lei per hectae, pentru înființarea plantațiilor altoi și portaltoi - 100 de mii de lei/ha, dar și suport financiar pentru procurarea utilajelor de recoltare, de procesare primară și de păstrare a nucilor.
Miezul de nucă din R. Moldova ajunge pe piața din 33 de țări, iar în anul curent am exportat pentru prima dată în Libia, Liban și Lesotho.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român