DOC // Autoritățile de la Chișinău s-au apucat de uzina metalurgică din Transnistria: Dosar penal pentru o pretinsă contrabandă cu deșeuri de metal
Departamentul antifraudă și conformare al Serviciului Vamal și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) investighează acțiunile ilegale de introducere în R. Moldova a deșeurilor de metal, la începutul lunii martie curent, destinate unei uzine metalurgice din stânga Nistrului.
„Dosarul penal a fost pornit în contextul în care de pe teritoriul R. Moldova a fost returnat în România un lot de bunuri la care în documentele vamale de însoțire era indicată fontă brută și fontă oglindă în lingouri, care, de fapt, în urma verificărilor, a fost stabilit că sunt deșeuri și resturi de fontă, importul și prelucrarea cărora necesită autorizația corespunzătoare a instituțiilor responsabile de mediu”, arată Serviciul Vamal într-un comunicat de presă.
Aceeași sursă precizează că oamenii legii investighează acțiunile prin prisma comiterii faptei de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu.
Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a publicat astăzi un document pe care îl prezintă ca fiind „confirmare oficială a contrabandei pentru uzina metalurgică din Râbnița”.
„În acele camioane din Serbia era tot ce vreți, numai nu fontă. Aștept cu nerăbdare când compania-importator din România cu fondatorii-prieteni lui Vladimir Andronachi din Chișinău mă dă în judecată. Din informația mea, șeful Serviciului Vamal a pornit ancheta internă pe cazul returnării camioanelor, care au fost anterior blocate în Rezina. (...) Cunosc, din susrsele mele, că în Serbia deja este pornită pe acest caz anchetă de către Serviciul antifraudă”, a scris Slusari pe Facebook.
Menționăm că uzina metalurgică din stânga Nistrului este utilizată de așa-zisele autorități de la Tiraspol pe post de „monedă de schimb” în șantajul energetic. Pentru a nu lăsa malul drept al Nistrului în beznă, care este dependent de energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan, separatiștii cer autorităților de la Chișinău să permită funcționarea acestei uzine, care aduce venituri importante în bugetul transnistrean.
În februarie curent, transnistrenii s-au arătat disponibili să livreze energie electrică R. Moldova în aceleași condiții pentru o perioadă de un an, însă s-au răzgândit în scurt timp. Ulterior, au acceptat să vândă energie electrică pentru numai o lună cu prețul de 59,5 dolari/MWh în schimbul eliberării, de către autoritățile de la Chișinău, a autorizației de mediu pentru uzina metalurgică, lucru care s-a și întâmplat.
Anumite voci au avertizat că, timp de o lună, cei de la uzină pot importa cantitatea de metale care ar ține-o ocupată până la finele anului curent.
Telefonul te SPIONEAZĂ în secret: cele TREI setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru a-ți proteja confidențialitatea
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”