Autoritățile de la Chișinău, acuzate că protejează interesele mitropoliei supuse Moscovei: Contractul de dare în folosință gratuită a tuturor bisericilor din R. Moldova în folosința exclusivă a Mitropoliei „Întregii” Moldove, declarat ILEGAL
Autoritățile R. Moldova sunt acuzate de inacțiune, fapt care favorizează interesele Mitropoliei Chișinăului și „Întregii” Moldove, supusă Moscovei, în defavoarea Mitropoliei Basarabiei care aparține de Patriarhia Română.
Mai exact, Ministerul Culturii refuză să semneze contracte de dare în folosință a bisericilor cu statut de monumente istorice cu parohiile Mitropoliei Basarabiei, deși Curtea de Apel Chișinău a declarat, în acest an, abuziv și ilegal contractul de dare în folosință gratuită a tuturor acestor biserici în folosința exclusivă a Mitropoliei „Întregii” Moldove, afirmă avocatul Iulian Rusanovschi, președintele Asociației „Monumentum”, angajată în misiunea de reconstituire și reabilitare a unor monumente istorice dedicate unității neamului românesc, care au existat în perioada României Mari pe teritoriul dintre Prut și Nistru, dar au fost distruse în timpul ocupației sovietice.
CITIȚI și OPINII // Disputa publică legată de transmiterea unui bloc al Bibliotecii Naționale către Mitropolia Basarabiei: „Acest bun a fost confiscat abuziv în perioada ocupației sovietice”; „Derogarea de la lege - crearea unui precedent cu riscuri majore”
„În primăvara acestui an, în cancelaria Parlamentului a fost înregistrat un proiect de lege care să permită Ministerului Culturii semnarea contractelor de dare în folosință a bisericilor cu statut de monument istoric cu ambele mitropolii. Acest proiect de lege s-a împiedicat în hățișurile birocratice, iar deputații de la guvernare au refuzat să îl mai pună pe ordinea de zi, lăsând să se înțeleagă faptul că protejează interesele Mitropoliei „Întregii” Moldove, căreia i-au fost transmise abuziv în 2003 în folosință toate bisericile din R. Moldova cu statut de monumente istorice (peste 800 de lăcașuri sfinte)!
De asemenea, deși anul acesta Curtea de Apel Chișinău a declarat abuziv și ilegal contractul de dare în folosință gratuită a tuturor acestor biserici în folosința exclusivă a Mitropoliei „Întregii” Moldove, Ministerul Culturii refuză să semneze contracte de dare în folosință a bisericilor cu statut de monumente istorice cu parohiile Mitropoliei Basarabiei! Care este motivul real al acestei atitudini? Care interese sunt promovate și protejate? Nu mai vorbesc de faptul că toate aceste biserici cu statut de monument istoric sunt distruse zilnic de preoții Mitropoliei „Întregii” Moldove prin modul în care sunt reparate (evroremont) și văduvite de icoane vechi (soarta cărora rămâne necunoscută) înlocuite cu altele printate pe suport de plastic sau bannere (cazul Bisericii de la Cobâlea și multe altele)”, a punctat Iulian Rusanovschi.
CITIȚI și APEL // Mitropolia Basarabiei îi primește în jurisdicția ei pe toți clericii și credincioșii din stânga Prutului: „Niciun copil nu-și neagă părinţii, decât atunci când este forțat, așa cum s-a întâmplat în Basarabia sub ocupație rusească”
Aceeași sursă arată că autoritățile de la Chișinău „par indiferente” față de soarta acestor lăcașe de cult cu statut de monumente istorice, care sunt distruse „sub ochii noștri de preoții care trag peste ei canoane apostolice pentru a-și justifica ocuparea necanonică din 1940, 1944, precedată de ocuparea teritorială a Basarabiei românești de către armatele sovietice și atee”.
„Solicităm respectuos ministrului Culturii, Sergiu Prodan, să inițieze procesul de modificare a legislației în domeniul intervențiilor neautorizate asupra bisericilor cu statut de monument istoric, intervenții care să fie pedepsite foarte dur din punct de vedere penal. De asemenea, să fie urgent inventariat patrimoniul tuturor lăcașurilor de cult ce se află în proprietatea statului, pentru a preveni înstrăinarea ilegală ale obiectivelor de cult vechi! În ultimă instanță, Ministerul Culturii și majoritatea parlamentară să creeze cadrul legal necesar pentru a putea transmite în folosință bisericile cu statut de monument istoric direct comunităților religioase, fără „supervizarea” Mitropoliei Moldovei, fapt care va reduce semnificativ din influența structurilor ecleziaste străine asupra vieții religioase din R. Moldova!”, se arată într-o postare de pe Facebook a avocatului Iulian Rusanovschi.
Amintim că intenția autorităților R. Moldova de a transmite cu titlu gratuit, din proprietatea statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, a clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău situate la intersecția străzilor 31 august 1989 și Mitropolit Bănulescu Bodoni, gestionată astăzi de Biblioteca Națională a R. Moldova, a stârnit în primăvara anului curent discuții aprinse în societatea din stânga Prutului.
Proiectul de lege, înregistrat în Parlament de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, menit să restabilească drepturile Mitropoliei Basarabiei asupra unuia dintre puținele bunuri ce i-au fost confiscate de sovietici, încă nu are vreo finalitate.
Mitropolia Basarabiei a anunțat anterior că, dacă va redeveni proprietarul clădirii, o va renova și va crea condiții necesare pentru colecția de carte rară care se află în prezent în acest bloc.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski