Autoritățile, criticate pentru proiectul ce prevede indemnizații de sute de euro lunar pentru copiii diplomaților. Vicepremierul Popșoi: „500 de euro până la vârsta de 18 ani. Diplomații noștri nu își permit să achite studiile în școli private”
Proiectul de lege, elaborat de un grup de deputați ai partidului de la guvernare, care prevedea inițial alocarea unor indemnizații lunare de câte 700 de euro pentru copiii diplomaților până la vârsta de 23 de ani, a provocat critici dure în societate la adresa guvernării de la Chișinău.
Primarul de Leova, Alexandru Bujorean, de exemplu, a remarcat discriminarea copiilor din R. Moldova în funcție de locul în care trăiesc și învață.
„Copiii până la 18 ani în R. Moldova și copii până la 23 de ani în restul lumii. Mi-au atras atenția două inițiative care reflectă un contrast izbitor dintre dorința unora de a schimba viața oamenilor din R. Moldova și intenția de schimba viața oamenilor buni din aceeași țară. În cazul primei inițiative, venite de la Ministerul Educației, fiecare copil din Republica Moldova, care se va transfera din instituția de învățământ ce are un număr mai mic de 50 de elevi, va beneficia de o alocație lunară în sumă de 1 000 de lei timp de 2 ani. O intenție lăudabilă, de fapt. Pe de altă parte, în urma unei inițiative legislative a fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, copiii ambasadorilor Republicii Moldova vor primi câte 700 de euro pe lună, până la vârsta de 23 de ani. În cazul ambelor inițiative, plata alocațiilor va fi efectuată doar pentru lunile de studii ale copiilor. Întrebarea care se cere e una pertinentă. Care e diferența dintre cele două tipuri de copii? Aparent niciuna. Copiii moldoveni, acasă și în afara casei. Prețurile de la noi sunt integrate cu cele europene. La această integrare am fost primii și cei mai buni”, a comentat primarul Bujorean, copreședinte al Ligii Orașelor și Comunelor (LOC).
De cealaltă parte, vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, arată că suma pentru plata indemnizațiilor odraslelor diplomaților va fi de 500 de euro lunar, iar vârsta - micșorată până la 18 ani.
„Avizul Guvernului pentru acest proiect de lege specifică clar că urmează să fie amendat în a doua lectură, pentru a clarifica vârsta până la care copiii diplomaților vor fi eligibili pentru acest sprijin. Vârsta e de 18 ani și nicidecum vârsta inițială, care era mai mare. La fel, suma agreată de Guvern și de Ministerul Finanțelor a fost de 500 de euro, nu 700, așa cum s-a vehiculat în spațiu public”, a precizat Popșoi astăzi, la ședința Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, în cadrul căreia a părezentat raportul de activitate a ministerului pentru ultimii doi ani.
Șeful diplomației îndeamnă criticii „să nu divizeze copiii”.
„Copiii diplomaților nu au ales să meargă cu părinții lor în misiunile unde părinții lor apără interesul național al statului nostru. Copiii diplomaților nu au ales azi să învețe într-o școală cu predarea în limba maghiară, mâine să vină să învețe încă un an - doi cu predarea în limba română, după care să meargă să învețe într-o școală cu predarea în limba estoniană sau în limba suedeză. Vă imaginați ce efect au asupra unui copil aceste schimbări? Diplomații noștri nu își permit să achite studiile în școli private. Atunci când o treime sau jumătate din indemnizația pe care o primești trebuie să o dai pe plata grădiniței, numărul de doritori de a merge în aceste misiuni, foarte complicate și foarte importante, se reduce vertiginos. Și suntem nevoiți să trimitem în aceste misiuni diplomați care nu au familie, care nu au copii sau ai căror copii deja au atins vârsta majoratului. Și reducem din randamentul și din capacitatea diplomației noastre”, a explicat vicepremierul Mihai Popșoi.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”