Autoritățile anunță controale la „Avia-Invest”, compania care gestionează Aeroportul: „Dacă informațiile se confirmă, întreprindeți pașii respectivi pentru REZILIEREA contractului cu așa-numitul investitor”
Agenția Proprietății Publice (APP) și alte structuri ale statului vor evalua, până la 1 februarie curent, modul în care compania „Avia-Invest”, cea care a luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani Aeroportul Internațional Chișinău, își îndeplinește obligațiunile din contractul semnat cu Guvernul R. Moldova în 2013.
Solicitarea a fost făcută de premierul Ion Chicu în ședința de astăzi a Guvernului, atenționând instituțiile respective să acorde o atenție sporită obligațiunilor investiționale.
Chicu a afirmat că, potrivit informațiilor de care dispune, investițiile la Aeroport sunt efectuate din contul „taxelor exagerate” percepute de această companie de la pasageri, nu din resurse proprii.
„În cazul confirmării informației, Ministerul Justiției, APP - întreprindeți pașii respectivi pentru rezilierea contractului cu așa-zisul investitor”, a cerut premierul Ion Chicu.
Toamna trecută, Comisia parlamentară de anchetă care a investigat modul în care statul a cedat acest obiectiv strategic a constatat un șir de nereguli în procesul de selectare a companiei câștigătoare, „Avia-Invest”, inclusiv manipulări ale membrilor comisiei de concurs și neîndeplinirea condițiilor contractuale de către investitor.
Președintele acestei comisii, Igor Munteanu, a calculat că, din cauza acestui contract păgubos pentru stat, R. Moldova a pierdut numai în anul 2018 „o sumă enormă” - 81 de milioane de euro. În 2018, Aeroportul a avut 2,8 milioane de pasageri de la care a fost percepută taxa de 9 euro păstrată în contractul de concesiune, ceea ce înseamnă 25 de milioane de euro. În plus, fiecare pasager ar fi plătit alte 20 de euro pentru diferite servicii, ceea ce înseamnă alte 56 de milioane de euro.
De asemenea, în aceeași ședință, Chicu a solicitat rezilierea contractului cu „firma-căpușă” care percepe taxe exagerate de la companiile de telefonie mobilă pentru portabilitatea numerelor.
„Sute de mii de euro, dacă nu-i vorba de milioane, ajung pe conturile acestei companii pentru că ea, chipurile, menține numerele de telefonie mobilă. Verificați despre ce contract este vorba , taxa plătită de companii și, indirect, de cetățeni și întreprindeți pași pentru rezilierea contractului”, a cerut Ion Chicu.
În luna septembrie 2019, un control al APP a arătat că SA „Moldtelecom” a fost sărăcită cu sute de milioane de lei anual, prin implementarea unor scheme dubioase în ultimii cel puțin zece ani. Conducerile anterioare ale „Moldtelecom” au încheiat contracte cu anumite companii private pentru servicii inxistente, dar care erau plătite generos din banii companiei.
CITIȚI și Cum a fost FURAT „Moldtelecom”-ul în ultimii zece ani: Firme-căpușe care înghițeau sute de milioane anual, deplasări în Dubai ale șefilor, angajări fictive și liste-VIP
De exemplu, în aprilie 2013, a fost semnat un contract cu o companie străină pentru întreținerea bazei de date și realizarea portabilității numerelor în R. Moldova. Drept rezultat, „Moldtelecom” achita acelei companii câtre 3 eurocenți pentru fiecare număr alocat, plătind în acești ani peste 110 milioane de lei sau 5,7 milioane de euro „pentru servicii inexistente”. Sumele erau transferate peste hotare.
Un alt exemplu de acest fel este și contractul privind externalizarea serviciilor de trafic de voce, deși „Moldtelecom” se putea ocupa de sine stătător de acest lucru.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania