Autoritățile anunță accelerarea construcției Liniei Electrice Aeriene de 400 kV Bălți - Suceava: Discuții la București între conducerile „Moldelectrica” și „Transelectrica”
Autoritățile României și R. Moldova anunță accelerarea construcției Liniei Electrice Aeriene de 400 kV Bălți - Suceava, proiect înscris pe lista de finanțare prin RePowerEU, cu o valoare de peste 76 de milioane de euro.
Ministerul Energiei de la Chișinău susține că discuții despre acest proiect au purtat directorul general interimar al „Moldelectrica”, Sergiu Aparatu, care a efectuat o vizită de lucru la „Transelectrica” din România.
„Un proiect ambițios de o importanță majoră pentru republică, cu o valoare de peste 40 de milioane de euro pentru segmentul de pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Aceeași sursă precizează că, odată construită și dată în exploatare, noua Linie Bălți - Suceava va crește capacitatea de transfer al energiei electrice la granița România - Republica Moldova.
„Creșterea capacității transfrontaliere cu Republica Moldova și a securității energetice pentru cele două state vecine reprezintă un obiectiv prioritar pentru Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA. Președintele directoratului Transelectrica, Gabriel Andronache, și administratorul interimar al Moldelectrica, Sergiu Aparatu, au discutat alături de echipele tehnice ale celor doi operatori stadiul proiectului și următorii pași necesari în accelerarea investiției. Construirea noii Linii Electrice Aeriene 400 kV Suceava (RO) – Bălți (MD) va crește capacitatea de transfer pe granița cu Republica Moldova și va crea condițiile pentru racordarea de noi centrale electrice regenerabile atât în România, cât și în Republica Moldova”, cităm din comunicatul „Transelectrica”.
Menționăm că, în prezent, au loc lucrări de construcție a liniei electrice Vulcănești - Chișinău, care urmează să fie finalizate în anul 2025. Linia Vulcănești - Chișinău 400 kV presupune 158 kilometri de linie electrică de înaltă tensiune și aproximativ 511 stâlpi pentru susținerea și întinderea conductoarelor. Lucrările de construcție sunt efectuate în cadrul proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro.
Interconectarea electrică între R. Moldova și România va permite republicii noastre să devină parte a Sistemului de Energie Continental European ENTSO-E, separat de Ucraina.
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia