Aurescu salută decizia Chişinăului de a permite accesul românilor în Republica Moldova pe baza buletinelor
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, salută decizia de marţi a Guvernului de la Chişinău de a permite accesul cetăţenilor români în Republica Moldova pe baza cărţilor de identitate, apreciind că această măsură reprezintă „un semnal politic clar” al angajamentului R. Moldova faţă de parcursul său european, scrie mediafax.ro.
„Această măsură reprezintă un semnal politic clar al angajamentului R. Moldova faţă de parcursul său european, un instrument concret de încurajare a contactelor şi schimburilor celor mai diverse între cetăţenii de peste Prut şi cei ai Uniunii Europene, inclusiv ai României, precum şi de susţinere a racordării statului vecin la spaţiul european”, a declarat Bogdan Aurescu.
Subiectul facilitării accesului cetăţenilor UE, inclusiv români pe teritoriul statului vecin cu cartea de identitate, a fost ridicat de ministrul Bogdan Aurescu în cursul întrevederii din 25 martie curent, de la Bucureşti, cu preşedintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu, precizează MAE.
„Adresez deosebite mulţumiri autorităţilor de la Chişinău pentru această decizie care vine în sprijinul întăririi legăturilor dintre cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului şi care reconfirmă trăinicia Parteneriatului Strategic dintre statele noastre”, a afirmat ministrul român.
Guvernul R. Moldova a adoptat în şedinţa de ieri o hotărâre prin care se amendează cadrul legislativ existent cu privire la documentele în baza cărora este permis accesul cetăţenilor străini în R. Moldova.
Astfel, se prevede acordarea unei facilităţi unilaterale în favoarea cetăţenilor Uniunii Europene, care vor avea posibilitatea de a intra pe teritoriul R. Moldova în baza cărţilor naţionale de identitate. Măsura va intra în vigoare la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial al R.Moldova.
„Prin măsura adoptată în urma demersurilor iniţiate de MAE român, R. Moldova se aliniază la practica instituită deja de statele din Balcanii de Vest care au aspiraţii similare cu cele ale R. Moldova în raport cu UE şi se bucură de acelaşi regim de circulaţie în spaţiul comunitar european”, se mai arată în comunicatul MAE.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”