Aurelia Peru despre declarația Ambasadorului Pettit: „Poți rupe foile, dar nu și pe cele din istorie”
Politologul Aurelia Peru consideră că declarația Ambasadorului James Pettit, referitor la legătura istorică dintre R. Moldova și România, este una neașteptată și, din acest motiv, a generat reacția mai multor lideri politici de pe ambele maluri ale Prutului.
„Subiectul Unirii, după 90 încoace, niciodată nu a dispărut din agenda dezideratelor unor activiști și actori politici. Fiind unul de o vulnerabilitate emblematică, cu inepuizabilă tentă electorală, ar fi de neconceput, dacă șeful statului, care a jurat pe Constituția țării, ce-i consfințește prin Art. 1 „statutul de stat suveran și independent, unitar și indivizibil”, să intervină în aceste fluxuri de replicii și opinii. Nu insinuăm că afirmația Excelenței sale ar constitui un amestec în treburile interne ale R. Moldova. Nici nu vom încerca să constatăm dacă este expusă public o opinia personală sau oficială. Axiomatic: nu poți să faci politică și să ieși din ea, precum și faptul că „în politică nu există prieteni, ci doar prieteni politici” (T. Maiorescu). Dar nici nu e cazul de transformat aceste etalări de poziții și opinii într-o cursă de cai troieni”, scrie Peru pe o rețea de socializare.
Potrivit politologului, și alte personalități politice, șefi de state și-au făcut publică de nenumărate ori, în special în contextul competițiilor electorale, opțiunea față de perspectiva relațiilor dintre R. Moldova și România. „Poți rupe foile, dar nu și pe cele din istorie. Cel mai important, însă, înainte de a face istorie, de a recroi frontiere să se confrunte opțiuni, opinii, dar nu forțe. E legea de fier a democrațiilor occidentale. Să încercăm să ne raliem la ele!”, este sfatul Aureliei Peru.
Și liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, crede că Ambasadorul James Pettit a exagerat atunci când s-a expus asupra acestui subiect într-un mod atât de tranșant și univoc, rănind, fără să vrea, probabil, sentimentele mai multor concetățeni.
„Problemele de istorie, de neam și identitate au fost, sunt și vor rămâne încă teme foarte sensibile pentru poporul nostru. Până la urmă, chestiunea identitară ne privește doar pe noi, cetățenii acestei țări, și orice ingerință, din partea cui nu ar veni, cu atât mai mult din partea unui diplomat, este regretabilă. În același timp, James Pettit a spus un adevăr care merită reținut – fără reforme profunde la noi acasă nu vom putea realiza visul european”, a punctat liderul liberal-democraților.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md