Aurelia Peru-Balan: Republica Moldova - „avocatul Rusiei” în instituțiile europene?
În sfârșit, pe scena politică moldovenească s-au creat premise obiective și extrem de favorabile pentru resetarea puterii politice. Aș fi spus pentru resetarea coaliției de guvernare, dar la ora actuală, în Legislativul de la Chișinău, nu există o majoritate parlamentară formală.
Declarațiile „nediplomatice” ale șefului diplomației moldovenești au tulburat apele, au aprins spiritele și există șanse mari să finalizeze printr-o demisie răsunătoare, dar ȘI PRINTR-O APROPIERE DINTRE PPDA- PAS-PDM.
Deși moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, a fost depusă de către deputaţii din fracţiunile PPDA și cei din PAS, există probabilitatea ca un vot pozitiv în acest sens să-l ofere și deputații din fracțiunea PDM. Acesta va fi primul exercițiu serios de „proeuropenism” al democraților după rebrandingul de duminică.
Spre deosebire de Adrian Candu, care a declarat deja pentru presă că moțiunea simplă ar trebui votată, președinte Filip nu s-a grăbit să ofere un răspuns franc, invocând decizia conducerii fracțiunii. Totodată, s-ar putea ca soarta ministrului de Externe să deconspire unitatea sau lipsa de unitate din cadrul fracțiunii democraților. Or, se vorbește demult despre „frigăruii” psrm-pdm-iști.
Votul pro-moțiune va arata fața adevărată a democraților. Nu exclud nici votul „separat” al unor democrați, cei mai apropiați de fostul președinte (V. Plahotniuc), care nu se mai regăsesc nici în funcțiile de vicepreședinți ai PDM, dar care au promovat retorica anti-Kremlin în instituțiile și în presa occidentală. De exemplu, ex-speakerul Candu. Ar mai fi o formulă „vicleană”: ca în ședința cu pricina să fie absenți democrații care nu ar vota moțiunea, adică cei care au „pus lemne pe foc” la frigărui.
Dacă în Parlament sunt 36 de deputați socialiști, iar decizia privind demisia unui membru al Guvernului are loc cu votul majorității numărului de deputați prezenți la ședință, demisia ministrului Ciocoi nu este doar o retorică a opoziției parlamentare. Demisia poate fi un fapt iminent.
Ca să generalizez, menținerea Cabinetului Chicu este un instrument de consolidare a poziției electorale a șefului statului din perspectiva prezidențialelor din toamna acestui an. Asta în condițiile în care, cel puțin, nu vor întârzia plățile salariilor, așa cum s-a semnalat la începutul anului! Acest lucru trebuie sa fie foarte clar pentru actuala opoziție și pentru simpatizanții ei din țară și din exterior.
Prin urmare, căderea Guvernului „tehnocrat”, constituit, în mare parte, din consilierii președintelui Dodon, și legitimarea unui guvern PDM-PPDA-PAS ar fi un pericol real pentru ramânerea actualului șef al statului în palatul prezidențial încă pentru 4 ani.
Între timp, președintele Dodon și anturajul acestuia debitează declarații demne pentru avocații Kremlinului în instituțiile europene. Cât de mult a deviat retorica instituției prezidențiale de la Chișinău în ultimii ani. Dacă Nicolae Timofti vorbea despre nocivitatea și pericolul propagandei ruse în spațiul public moldovenesc, astăzi președintele Republicii Moldova declară pentru „Euronews” că „nu poate exista o Europă puternică fără de Rusia”, iar șeful diplomației declară că armata a 14-a a oprit războiul de pe Nistru.
Political Fiction…
Text de Aurelia Peru-Balan, doctor habilitat în științe politice și fost consilier prezidențial
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor