Aurelia Peru-Balan: De ce unii „jurnaliști” compromit din start ideea schimbării Guvernului și de ce Constituția trebuie protejată prin referendum
Când vine vorba despre politică, au moldovenii o meteahnă – „fază scurtă” în privire.
Imaginați-vă un lan de floarea-soarelui, care trebuie prășit (asta făceam în „brigada școlară” după ultimul examen). În loc să privim capătul lanului, noi vedem doar ceea ce avem sub picioare, adică sapa și coada ei. Nu știu cum să explic „moldovenește” că, dacă vrei roade în lanul politic, nu trebuie să urmărești doar fărâma de pământ în care arunci cu putere sapa. Fă un efort al imaginației, privește spre orizont, că sa vezi finalul, să intuiești gustul „victoriei”.
Morala:
Abia a răsunat în spațiul public declarația unui lider politic și de opinie (mă refer la Igor Munteanu, Platforma DA) că este aproape de final „croirea” unui nou guvern anticriză, că imediat se găsește „ac de cojoc”, în stilul instrumentarului nostru judiciar-politic, pentru potențialii votanți (nu membri!) ai acestui executiv.
Mă șochează mai multe aspecte ale sferei publice și mediatice moldovenești. În primul rând, coincidența de limbaj și calificative venite dinspre prim-ministrul R. Moldova și proaspăt eliberatul din Penitenciarul nr.13 despre faptul că Andrian Candu este „arhitectul furtului miliardului”. Ce gândire sincronizată! Doi, de unde atâta ardoare a unor jurnaliste de a denigra reprezentanții clasei politice care, totuși, în pofida unor vicii, cochetează cu Occidentul în speranța să ne scoată de sub influența unui „neofeudalism” depășit politic, social și economic.
Mai mult, vreau să zic că, de fapt, nu mai avem jurnalism, avem „jurnaliști pseudo-procurori și anchetatori, unii din angajare, alții din naivitate; „jurnalism de haită” (este termen științific, atenționez pentru cei care rar pun mâna pe carte) și partizanat jurnalistic. Jurnalismul ca meserie „civilă” a dispărut.
Înainte de „a mai da o sapă”, ar fi bine să înțelegem de ce și în interesul cui (cărui stat) deținuții din Penitenciarul nr.13 ies „eroi”. De ce permitem unor „călători” pe culoarele puterii să terfelească Constituția țării după placul lor. De ce nu am cere, noi, moldovenii, cei care văd sapa și cei care văd orizontul, să trecem prin referendum constituțional sfânta-sfintelor - Constituția R. Moldova - lucru care trebuia demult făcut, așa cum a făcut-o Charles de Gaulle, în 1958. Să clarificăm lucrurile odată și pentru totdeauna ce regim de guvernare avem pentru legitimarea separării puterilor în stat. Nu de alta, dar astăzi, în acest sens, avem un fel de struțo-cămilă. Chiar și unii judiciari „notorii” încearcă să ne convingă că avem regim semiprezidențial. Și asta doar de aceea că președintele este ales prin vot universal, ceea ce este profund eronat!
Haideți, dragii mei moldoveni, să privim spre orizont, să privim rațional și prudent unele talk-show-uri politice de televiziune. Și încă un secret științific să vă spun – unul dintre obiectivele războiului informațional este discreditarea clasei conducătoare… Și lucrul acesta se face ușor când ea are „pufușor pe botișor”. Iată de ce, pentru a ne „igieniza” clasa guvernatoare, ar trebui din când în când să privim spre orizont.
Text de Aurelia Peru-Balan, doctor habilitat în științe politice și fost consilier prezidențial
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor