Aurelia Peru-Balan: „Chicoismul” și lamentările opoziției „de mămăligă”
Un nou termen politologic vine să învioreze atmosfera politicului moldovenesc – chicoismul, care ar presupune, în percepția mea, lipsă de viziune, stagnare, aroganță, scandaluri diplomatice și izolare internațională. Dacă ceva greșesc, îmi va replica autorul, deputatul Igor Munteanu.
Cât despre mămăliga ce nu explodează - este estimarea metaforică a fostului președinte Vladimir Voronin, care, în maniera aceasta, a dat o notă „istorică” acestui comportament antropologico-politic al moldovenilor.
Comportamentul „mămăligar” iată, însă, că devine unul confortabil și pentru opoziția noastră parlamentară. Inițiativele curajoase tergiversate în timp se „răsuflă” ca un pocal cu șampanie uitat pe noptieră. Opoziția de pe toate sectoarele doctrinare – creștin-democrată, social-democrată, populistă - a demonstrat incapacitatea Guvernului Chicu și a promis electoratului că în timp scurt va propune o moțiune de cenzură în Legislativ și un executiv nou, anticriză.
După un exercițiu de seducere a votanților, abia acum începe să numere voturile pentru demisie și pentru legitimarea noului guvern. Este o greșeală tactică a opoziției care, din cauza respectivei temperări, oferă timp celor de la guvernare să se agațe de orice fir de paie (inclusiv teste negative COVID-19) pentru a se menține la putere până la scrutinul prezidențial. Contextul însă se poate schimba.
Iată că și flexibilitatea promisă de A. Candu, recent revenit din Praga (în pofida gurilor rele), care este dispus să-l voteze pe A. Năstase la funcția de premier (dacă dânsul își dorește acest portofoliu), ne demonstrează rolul contextului în politică. Și dacă politicienii sunt flexibili, nouă, alegătorilor, nu ne rămâne decât să fim toleranți. Va fi, oare, la fel de flexibilă și o altă actriță de pe scena politică? Or, rigiditatea este o notă negativă pentru un politician, odată ce flexibilitatea nu înseamnă, în niciun caz, lipsă de verticalitate, ci dimpotrivă, abilitatea de a fi, alternativ, când lup, când vulpe pentru oponent, dar și istețimea de a menține Guvernul în context mai puțin favorabil.
PPDA menționează, însă, trei nume de potențial prim-ministru - Năstase, Slusari, Munteanu. Care va fi reacția PAS, dacă va fi acceptată o altă candidatură decât cea a lui Andrei Năstase care, ajungând în fotoliu de premier, eliberează drumul spre Președinție?
Ca să sintetizez, deputații vor ieși din carantină probabil peste o săptămână. Între timp, gropile săpate în cimitirele din țară se vor înmulți. Miercuri, 3 iunie, au fost anunțate alte 247 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, în timp ce Europa revine la viața normală.
M-aș bucura dacă opoziția parlamentară i-ar demonstra lui V. Voronin că mămăliga, totuși, explodează atunci când aroganța, prostia, stupiditatea ajung să se plimbe regește pe culoarele puterii.
Text de Aurelia Peru-Balan, doctor habilitat în științe politice și fost consilier prezidențial
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor