Aurelia Peru-Bălan // CÂTEVA NOTIȚE despre campania de PR a lui Vladimir Putin
Aș numi-o simbolic: strategia „matrioșka Putin” – autoritate, charismă, populism.
Duminică, 18 martie, cetățenii ruși sunt așteptați la urnele de vot. Vladimir Putin, care aspiră la cel de-al patrulea mandat prezidențial, este favorituldetașat al acestei competiții.
Contextul actualei campanii prezidențiale este unul distinct față de cel conturat în scrutinul din 2012, în care retorica candidatului Putin s-a axat, prioritar, pe problematica internă, Rusia nefiind implicată în scandaluri internaționale, cum se întâmpă în actuala campanie. Atunci, au fost suficiente cele șapte articole, semnate de Vladimr Putin, și amplu mediatizate de presa rusă și internațională, care reflectau domeniile prioritare din platforma electorală a candidatului Putin – problema națională, securitate, economie, democratizare, politici sociale, relații internaționale.
Această campanie coincide cu o fază de tensionaremaximă a relațiilor dintre Kremlin și Casa Albă. Opinia publică internațională o definește ca pe o revigorare la altă intensitate a „Războilului Rece” din secolul trecut, care a apărut după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și a durat până la revoluțiile din 1989. În primul său discurs tradițional „Despre starea națiunii”, președintele american Donald Trump a calificat Rusia, alături de China, ca fiind țările „rivale” Statelor Unite, care ameninţă interesele, economia şi valorile americane, subliniind că în faţa acestora „slăbiciunea este calea cea mai sigură spre conflict”.
Dialogul dintre Moscova și Washington a fost compromis și ca urmare a scandalului legat de implicarea cibernetică a trollerilor ruși în campania prezidențială din SUA, în care ar fi fost implicat bucătarul lui Putin, oligarhul rus Evgheni Prigojin. Scandalul este încă în derulare, de altfel.
Al doilea scandal pe scară mondială, care a anticipat campania prezidențială din Federația Rusă, a fost scandalul de dopaj în masă în care este implicată Rusia, din care motiv doar sportivii care nu au avut probleme cu dopingul au participat la Jocurile Olimpice de iarnă, sub drapel neutru, nu cel al Fedrerației Ruse.
Al treilea scandal legat de discreditarea Rusiei pe arenă internațională este actualul conflict politic și diplomatic dintre Rusia și Marea Britanie, care ar putea aveași consecințe economice. Deocamdată, la decizia premierului britanic de a expulza 23 de diplomați ruși, Moscova răspunde în aceeași manieră. Scandalul legat de otrăvirea fostului spion rus în Marea Britanie s-a proliferat, implicând mai multe state occidentale. Astfel, deja au format un front comun, învinuind Moscova de încălcarea suveranității Marii Britanii și utilizarea armei chimice, Franța, Polonia, Elveția, SUA. (Amintesc, Serghei Skripal, 66 de ani, şi fiica sa, Iulia, 33 de ani, au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă, pe 4 martie, la Salisbury.)
Desigur, este cel puțin straniu ca Moscova să-și dorească un asemenea scandal în ultima săptămâna de campanie,- menționa, astăzi, jurnalistul Vladimir Pozner la postul de televiziune RTVI: „Acest lucru le-ar fi pe plac dușmanilor lui Putin – atât din interior, cât și din exterior”.
Așa sau altfel, în ajunul scrutinului prezidențial, Rusia are imaginea de dușman pentru lumea occidentală. Aceasta începând cu anul 2014, după anexarea Crimeei. În 2015, ex-premierul britanic David Cameron afirma că Marea Britanie are doi dușmani – IDIL și Rusia. Aceasta este imaginea lui Putin?
Imaginea electorală a lui Vladimir Putin amintește, de fapt, o matrioskă, în care descoperi mai multe figuri– lider autoritar, lider charismtic, lider populist.
În strategia de PR, tehnologii lui Putin au încercat să îmbine componenta puterii cu cea a umanizării candidatului. Pe de o parte - retorica dură cu Occidentul, pe de alta – Putin (celibatarul) cochetează cu sexul frumos.
Atfel, recent, în contextul tensiunilor în relaţiile cu NATO, în discrusul „Despre starea națiunii”, liderul de la Kremlin a dezvăluit câteva dintre noile arme pregătite de Rusia, declarând că noile rachete ruseşti Sarmat (cunoscute în Occident drept Satan-2) nu pot fi oprite de scuturile americane, precum cel amplasat în România.
În așa manieră electorală, Rusia lui Putin își arată mușcii. (Apropo, în mesajul „Despre starea națiunii” din 2014, Putin afirma că „Crimeea este la fel de sfântă pentru Rusia ca Muntele Templului pentru evrei”).
Pe de altă parte, vă amintiți, cred, fotografia în care Putin, prezent la Volgograd, la o ceremonie de comemorare a victimelor bătăliei de la Stalingrad, apare alături de un grup de fete îmbrăcate în uniforme ale Armatei Roşii din al Doilea Război Mondial - cu căciuli ruseşti pe cap, cunoscute şi sub denumirea de ushanka.
Totodată, pe Internet, sunt promovate două spoturi mai puțin tradiționale comunicării politice.
Într-un caz, chiar dacă clipul nu și-l adjudecă srafful Putin, fetele din formațiunea rusă „Fabrika” lansează un cântec cu numele „Vova, Vova”, dedicată lui Vladimir Putin.
Cu câteva zie înainte, un alt spot „erotic” îl promovează, implicit, pe Putin. Ediţia rusă a revistei pentru adulţi „Maxim” publică un clip cu fotomodele în lenjerie, care îndeamnă bărbaţii să iasă la vot. Clipul este presărat cu mesaje de genul: „Tot ce se întâmplă în secţia de vot rămâne în secţia de vot”.
Și, premieră pentru comunicarea prezidențială! Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis un mesaj de felicitare rusoaicelor, cu ocazia zilei de 8 martie. Acesta le recită chiar o poezie a unui poet rus, adăugând că grijile femeilor nu au zile de odihnă.
Maine, 17 martie, este ziua tăcerii în Rusia, iar astăzi, constatăm o altă premieră în comunicarea „țarului Vladimir”. Președintele rus în exercițiu se adresează cu un apel televizat (!) către ruși de a ieși la urnele de vot. Discursul se încadrează perfect în retorica liderilor populiști. Acesta spune că poporul este unicul suveran și că doar el poate să decidă soarta Rusiei: „Nimeni nu ne-a dictat niciodată ce și cum să facem. Și acesta este caracterul nostru naționl! Fiecare dintre noi are emoții pentru destinul țării… Folosindu-vă de dreptul de vot, veniți la urne, pentru a a decide viitorul Patriei noastre - mare (velikaia) și iubită – Rusia”.
Voi face un paralelism analitic cu discursul de inaugurare al altui președinte populist, americanul Donal Trump: „Astăzi nu doar transferăm puterea de la o administraţie la alta sau de la un partid la altul, ci transferăm puterea din Washington ca să o dăm înapoi vouă, Poporul American...”.
Așadar, pe 18 martie, Rusia va mai deschide o fugură din matrioșkă și aceasta va ține în alertă Occidentul, dar și statele cu „conflicte înghețate” pe teritoriu.
P.S. Despre prezența Rusei în Siria, în alt comentariu.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor