AUDIERI // Noțiunea de FEMICID, în legislația R. Moldova: „Violența pe bază de gen rămâne o tragedie națională”
Noțiunea de femicid - uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen - ar urma să fie introdusă în legislația Republicii Moldova, urmare a apelului public venit din partea mai multor organizații ai societății publice. Subiectul a fost discutat astăzi la audierile publice organizate de Parlament privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave și măsurile întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor în Republica Moldova.
Audierile, cu participarea deputaților, reprezentanților autorităţilor şi instituţiilor abilitate cu funcţii de prevenire şi de combatere a violenţei în familie, ai organizațiilor societății civile și ai partenerilor de dezvoltare, au avut loc la inițiativa vicepreședintei Parlamentului, Doina Gherman, și au avut scopul de a identifica soluții pentru îmbunătățirea mecanismelor instituționale de răspuns la cazurile de violență, în bază de gen și de violență în familie.
„Violența pe bază de gen rămâne o tragedie națională, iar statisticile sunt îngrijorătoare. În 2023, în Republica Moldova, au fost înregistrate 24 de cazuri în care au murit femei, ucise de soți, concubini sau parteneri de viață, iar în 2022 – 21 de femei. Dincolo de aceasta, fiecare a treia femeie din țara noastră a suferit de-a lungul vieții de violență”, a menționat Doina Gherman, citată de un comunicat de presă al Parlamentului.
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a afirmat că anual sunt înregistrate circa 5 - 6 mii de victime ale violenței în familie, iar măsurile legislative aprobate și pârghiile existente au înlăturat anumite bariere pe care le întâmpinau autoritățile la intervenția și investigarea cazurilor de violență.
Potrivit procurorului Mariana Gornea, în anul 2023 au fost trimise în judecată 136 de cauze penale de viol, fiind emise 98 de sentințe de condamnare la închisoare. Tot pe parcursul anului trecut, a fost finalizată urmărirea penală pentru 592 de cauze de violență în familie, iar instanțele judecătorești au emis peste 600 de sentințe de condamnare.
Urmare a audierilor publice, va fi creat un grup de lucru interinstituțional, care să elaboreze un plan național de răspuns prompt la cazurile de violență asupra femeilor și fetelor.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”