Au plătit bani pentru case, dar au rămas pe drumuri
Deși a trecut mai bine de un an de când urmau să-și primească cheile de la apartamente, peste 200 de persoane mai bat și azi pragurile instituțiilor de drept din republică în speranța că le va fi soluționată problema.
Amintim că, acum câteva luni, Ziarul NAȚIONAL a scris povestea mai multor persoane care au plătit sume enorme pentru a-și procura un apartament la mansardă, dar au rămas și fără bani, și fără casă. Deși apartamentele acestora urmau a fi date în exploatare în primăvara-vara anului 2013, acestea nu sunt gata nici până azi. De vină, potrivit lor, s-ar face frații Marcel și Dorin Darie, dar și Aliona Gasanov, căreia cei doi i-ar fi vândut firma de construcție.
Deși s-au adresat după ajutor la Primăria municipiului Chișinău și la poliție și procuratură, nu au primit niciun răspuns. „La primărie nici nu au vrut să ne primeasca. Ne-au spus să ne ducem la cel căruia i-am dat bani ori în judecată ca să ni se facă dreptate. De la Procuratura Generală ne spun că dosarul este în desfășurare, dar iată se tot bate pasul pe loc și nu știm la ce etapă se află”, susține una dintre pătimiți, Natalia Gorbatâi, proprietara unui apartament care trebuia să fie construit pe Calea Ieșilor din capitală.
„După ce am plătit banii, am fost practic abandonați. Firma și-a schimbat adresa, iar la telefoane nu mai răspundeau. Ne gândeam că poate va fi posibil să preluăm la această etapă construcția și să o finalizăm noi, dar ni s-a spus că nu este posibil, pentru că, în caz de ceva, ni se pot lua apartamentele, iar noi să rămânem doar cu contractul pe care l-am încheiat cu firma de construcție”, s-a plâns o altă victimă, Dumitru Lungu.
Mai mult, pătimiții susțin că unii dintre ei sunt telefonați de către Marcel Darie și „implorați” să semneze o declarație precum că nu au nimic împotriva lui, pentru că el „vrea să se lanseze în politică și să nu-i fie ponegrită imaginea”. „Vă închipuiți așa ceva? Vreau să-i întreb pe șefii firmei ce au făcut cu banii noștri și de ce nu au terminat construcția. Pe Aliona Gasanov s-o întreb dacă Marcel Darie i-a dat și bani atunci când a cumpărat de la el firma ca să finalizeze construcția, iar dacă nu i-a dat, de ce nu a solicitat un audit la firmă? Unde ați cheltuit banii noștri? De ce oamenii legii refuză să inițieze un dosar penal pentru escrocherie?”, se întreabă o altă victimă, Ludmila Roibu.
Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, ofițerul de presă de la Direcția Poliție a municipiului Chișinău, Adrian Jovmir, ne-a spus că, pe moment, Inspectoratul de Poliție al sectorului Buiucani, dar și cel al sectorului Centru al capitalei are deschise două cauze penale în acest caz. „Cauzele penale sunt deschise pentru escrocherie. După ce dosarul va fi finalizat, va fi remis procurorilor cu propunerea de a fi trimis instanței de judecată pentru examinare”, ne-a spus Adrian Jovmir.
Acum câteva zile, Marcel Darie a postat pe site-ul Ziarului NAȚIONAL un comentariu prin care explică faptul că, timp ce zece ani, el nu a fost nici fondator și nici director al vreunei companii juridice și nici nu s-a ocupat de afaceri. Mai mult, acesta scrie că, din anul 2007, se ocupă cu activitate obștească, iar pe moment este președintele unui ONG.
„În proiectul de mansardare, sarcina mea a fost apărarea intereselor locatarilor blocurilor, prin negocierea cu companiile de construcţii a lucrărilor de termoizolare a blocurilor, schimbarea reţelelor inginereşti, amenajarea locurilor comune etc., precum şi alte probleme cu care se confruntă locatarii în timpul construirii mansardelor. În 2012 l-am convins pe fratele, Darie Dorin, care se ocupa de construcţii, să investească la o serie de blocuri locative de tip cămin ce se aflau într-o stare dezastruoasă şi niciun investitor nu accepta să construiască pe aceste blocuri. Fratele, Darie Dorin, timp de doi ani a construit şi dat în exploatare mai multe mansarde. Iar eu am coordonat toate investiţiile şi lucrările efectuate pentru asociaţia de locatari. După participarea mea în campania electorală din 2011, în care l-am criticat dur pe primarul Dorin Chirtoacă, fratele meu, evident, nu mai avea nicio şansă să facă business în municipiul Chişinău, deoarece oricine înţelege că autorizaţiile de construcţie la mansardă se eliberează exclusiv la dorinţa primăriei. De aceea, a fost nevoit să cedeze businessul său prosper unui investitor care s-a obligat prin contractul încheiat să finiseze casele construite în proporţie de 90%”, precizează Marcel Darie.
Acesta le promite victimelor că le va ajuta, astfel ca în toamnă unele blocuri să fie date în exploatare, după care și altele.
Până atunci, oamenii sunt disperați și nu știu încotro s-o ia. „Am luat credit din bancă. Acum plătesc și rata dobânzii în bancă, și plata pentru chirie. Ce mă face eu cu un copil de doar un anișor? Am ajuns la limita sărăciei”, se plânge Vitalie, proprietar al unei mansarde care urma să fie construită pe strada Sucevița.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”