Au intrat pe teritoriul R. Moldova prin aeroport și au mers pe jos până la „Teleradio-Moldova”: Organele de drept au identificat executorii celui de-al doilea caz de vandalizare a instituțiilor publice
În primul caz, când a fost vandalizat sediul Guvernului și cel al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratul General al Poliției a reușit să-i rețină pe doi dintre făptași. Aceștia s-au dovedit a fi niște tineri din UTA Găgăuzia, care au făcut parte din grupul celor circa 300 de moldoveni instruiți în ultimele luni la Moscova cum să comită acțiuni de destabilizare a situației din R. Moldova.
Făptașii celui de-al doilea act de vandalism, cel produs în noaptea de 27 spre 28 septembrie curent, când intrările companiei „Teleradio-Moldova” și Curții Supreme de Justiție au fost stropite cu vopsea, nu au fost reținuți.
Totuși, oamenii legii au reușit să-i identifice.
CITIȚI și SABOTAJ // Doi tineri străini, plătiți să vină în R. Moldova să distrugă mai multe bancomate: Misiunea secretă pe care o aveau de îndeplinit la Chișinău și contul de Facebook care a dat de gol operațiunea
Surse apropiate anchetei au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că este vorba despre trei cetățeni ai Serbiei, care au intrat pe 27 septembrie în R. Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău.
Potrivit surselor noastre, cei trei sârbi au mers pe jos de la aeroport până la Piața Centrală de unde și-au cumpărat cele necesare pentru actul de vandalizare, inclusiv haine de schimb, apoi au urcat spre CSJ, ca să ajungă în scurt timp și la compania „Teleradio-Moldova”.
Imediat după ce au stropit sediile celor două instituții cu vopsea, sârbii au plecat la gară de unde au luat primul autocar spre România și au ieșit din R. Moldova în aceeași zi, prin punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița.
Instituțiile de drept din R. Moldova au sesizat autoritățile Serbiei despre „aventura” celor trei sârbi din R. Moldova.
Chișinăul leagă acest caz de tentativele Federației Ruse de a destabiliza situația din R. Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru integrare Europeană, având în vedere modul în care au acționat cei trei cetățeni străini și care denotă „o pregătire specială”, întrucât aceștia cunoșteau traseul din start, nu au comandat taxi, nu au folosit telefoane mobile etc.
De altfel, Serbia este unul dintre statele europene folosite de Federația Rusă pentru a instrui, în tabere de gherilă, tineri din R. Moldova cum să comită provocări pe teritoriul național imediat după alegerile de duminică.
Operațiunea a fost scoasă în vileag joi, 17 octombrie, de către șeful Inspectoratului General al Poliței, chestorul Viorel Cernăuțeanu, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, și șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună.
CITIȚI și VIDEO // Proteste cu drone, articole pirotehnice și lupte cu polițiștii: Sute de tineri din R. Moldova, instruiți la Moscova, în Serbia, Bosnia și Herțegovina, inclusiv de instructori conectați la„Wagner”, cum să destabilizeze situația din R. Moldova
În prezent, patru persoane care au fost instruite în ultimele săptămâni într-o tabără din Serbia cum confecționeze și să utilizeze substanțe explozibile artizanale, cum să manevreze drone cu atașament special pentru explozibil sau incendiere, dar și cum să confrunte forțele de ordine în timpul protestelor, sunt în custodia oamenilor legii din R. Moldova, fiind reținute direct la frontieră, în momentul când se întorceau acasă.
Antony Blinken LAUDĂ autoritățile R. Moldova pentru administrarea alegerilor din toamnă, în ciuda interferențelor rusești și insistă că Rusia încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din România
Turul doi al alegerilor PREZIDENȚIALE din România: Cele 59 de secții de vot de pe teritoriul R. Moldova își deschid ușile de vineri, 6 decembrie, ora 12.00
O specie de pește din Nistru, declarată pe cale de dispariție la Bruxelles