Au INTERZIS reprezentanților actualei GUVERNĂRI să calce pragul BISERICILOR, iar acum solicită COMPENSAȚII la plata facturilor: „Autoritățile să contribuie la depășirea problemelor cauzate de criza gazelor naturale, ca niște fii buni ai Bisericii”
Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove solicită autorităților statului să ofere compensații la plata facturilor pentru gaze, după ce tariful a depășit 11 lei. Bisericilor și mănăstirilor, potrivit cerințelor Mitropoliei Moldovei, ar trebui să li se aplice, în urma cererilor depuse, aceleași compensații ca și consumatorilor casnici, „ținând cont de faptul că bisericile sunt unități nonprofit”.
Această solicitare vine la aproape trei săptămâni după ce reprezentanții Eparhiei de Bălți și Fălești, din cadrul Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, în frunte cu Episcopul Marchel, au decis să nu le mai permită reprezentanților actualei guvernări să mai calce pragul bisericilor din subordine, deoarece au ratificat recent Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
„De ceva timp criza gazelor naturale ne pune în față încă un obstacol cu greu de trecut. Cu îngrijorare constatăm că, în ajunul iernii 2021-2022, tariful majorat la gaze pune în dificultate marea majoritate a bisericilor și mănăstirilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Prețul de 11,08 lei pentru un metru cub de gaze este o problemă pentru comunitățile care și cu vechiul tarif cu greu făceau față achitării facturilor. Pentru comunitățile din localitățile rurale aceasta este o povară și mai mare, ținând cont de sărăcia multora dintre locuitorii de la țară. Dacă credincioșilor de la sate nu le vor ajunge bani pentru a-și achita propriile facturi pe timpul iernii, există riscul ca pentru facturile la gaz ale bisericilor problema să fie una enormă”, menționează Mitropolitul Vladimir.
Aceeași sursă afirmă că bisericile nu aparțin preoților, ci comunităților, iar peste 700 sunt monumente ocrotite de stat și constituie patrimoniul național.
„De aceea, instituțiile statului, preocupându-se de cetățeni, ar fi bine să ia în considerare și problema facturilor la gaze ale bisericilor. O inițiativă în acest sens ar fi ca, în urma cererilor depuse, bisericilor și mănăstirilor să li se aplice aceleași compensații ca și consumatorilor casnici, ținând cont de faptul că bisericile sunt unități nonprofit. Inițiativa unei compensații vine și din practica unor țări membre ale UE, în care majoritatea populației o reprezintă creștinii ortodocși, precum Grecia, Bulgaria și România, unde statul sprijină bisericile și clerul, ca o recunoaștere a rolului deosebit al Bisericii Ortodoxe în ceea ce privește instaurarea unui climat de moralitate și respect al legii în societate. Apelăm la autoritățile statului, îndeosebi în aceste vremuri grele, de a contribui la depășirea gravelor probleme cauzate de pandemie și criza gazelor naturale, ca niște fii buni ai Bisericii, ajutându-ne unii pe alții”, se mai arată în mesajul semnat de Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania