Au fost IDENTIFICATE firmele de la care „Gas Natural Fenosa” va cumpăra energia electrică
Grupul „Gas Natural Fenosa în Moldova” și întreprinderile acestuia, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. şi Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L., au semnat noile contracte de achiziţie a energiei electrice până la 31 martie 2017.
Astfel, în urma unui concurs, s-a stabilit că „Gas Natural Fenosa în Moldova” va achiziționa energia electrică de la S.A. „CERS Moldovenească” și Î.S. „Energocom” S.A. La concursul de oferte a mai prezentat propuneri de furnizare și DTEK.
Potrivit Grupului „Gas Natural Fenosa în Moldova”, cele mai avantajoase oferte s-au dovedit a fi ale S.A. „CERS Moldovenească” şi Î.S. „Energocom” S.A., care conţin îmbunătăţiri atât la nivel de preţ faţă de cel actual, cât şi din punct de vedere al aplicării acestuia în timp.
Preţul energiei electrice achiziţionate de la S.A. „CERS Moldovenească” și Î.S. „Energocom” S.A. începând cu 1 aprilie 2016 este de 48,995$ SUA/MWh, preţul anterior fiind de 67,95 $ SUA/MWh.
„Astfel, reducerea obţinută a prețului de achiziție a energiei electrice va permite absorbirea, într-o anumită măsură, a devierilor tarifare acumulate din cauza insuficienței tarifare, ceea ce reprezintă un fapt benefic pentru clienţii noştri”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
Expertul în energetică Sergiu Tofilat, de la Institutul de Reforme şi Politici Europene, declara acum câteva zile că Guvernul de la Chișinău „finanţează conştient regimul separatist prin achiziţia de energie”.
„Astăzi, prim-ministrul Filip mai vine cu o declaraţie populistă, despre ieftinirea energiei electrice cu 10%. Ce se întâmplă în realitate:
1. Energia pe care o procurăm din regiunea transnistreană (mai exact de la „Energokapital”) este produsă pe bază de gaz.
2. Gazul este livrat în Transnistria de „Moldovagaz”, nu de „Gazprom”, lucru confirmat de Ministerul Economiei (comunicat din 30.10.2015).
3. Tiraspolul niciodată nu a achitat gazul. Toţi banii încasaţi de Tiraspol din vânzarea gazului se folosesc la finanţarea deficitului bugetar al regiunii separatiste, iar datoriile le acumulează „Moldovagaz”!
Guvernul R. Moldova, semnând contract cu „Energokapital”, impune consumatorii din R. Moldova să finanţeze regimul separatist. Asta nu e populism, asta deja este o crimă. Acest lucru va fi comunicat neapărat partenerilor de dezvoltare”, a scris acesta pe o rețea de socializare.
Amintim că premierul Pavel Filip a declarat marți că prețul la energia electrică ar putea fi redus cu până la 10% în luna aprilie curent.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"