Au dus păianjeni pe Stația Spațială. Ce a urmat i-a lăsat perplecși pe cercetători, care nu și-au făcut bine temele
Păianjenii sunt capabili să realizeze pânze în spațiu, în condiții de microgravitație, dar trebuie să fie îndeplinită o condiție. Acesta este rezultatul la care au ajuns cercetătorii după experimentele făcute cu aceste animale la bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI).
Pentru a-și putea țese pânzele, păianjenii au nevoie de o sursă de lumină, potrivit unui studiu publicat în revista Science of Nature, transmite do4it.ro. În lipsa gravitației, animalele nu se pot orienta (mai simplu, nu știu unde este sus și unde este jos), așa că lumina le oferă un sistem de referință.
Descoperirea i-a surprins pe oamenii de știință, care nici măcar nu au luat în calcul lumina pentru acest experiment.
În lipsa luminii, păianjenii țes pânze, dar acestea sunt simetrice, ceea ce nu este normal. Când apare lumina, pânzele țesute sunt asimetrice, la fel ca în natură.
Rezultatele studiului sunt bazate pe experimente făcute începând cu anul 2011. Specia folosită a fost Trichonephila clavipes, care trăiește în America de Nord și de Sud.
Trichonephila clavipes (Foto: Wikipedia)
Cercetătorii au supravegheat, cu camere, păianjenii timp de două luni la bordul SSI și au făcut fotografii cu progresul lor la fiecare cinci minute.
ULTIMA ORĂ, VIDEO // Krasnoselski nu mai așteaptă „gazul umanitar” promis de Rusia și este gata să PLĂTEASCĂ pentru livrările asigurate de „Moldovagaz”. „Transnistria este pregătită pentru reluarea livrărilor. Garantam plata”
Reuniune NATO: SUA, Germania, Franța, Regatul Țărilor de Jos și Marea Britanie vor ajuta R. Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare și să-și sporească reziliența în fața provocărilor hibride cu care se confruntă
Șaptezeci de școli din R. Moldova, dotate de UNICEF cu sute de table interactive și computere