Ați pierdut banii depuși la bancă în perioada sovietică? Ministerul Finanțelor anunță o nouă etapă pentru plata sumelor indexate
Cetățenii care aveau bani în bancă pe așa-zisele „cărți de economii” în perioada sovietică și nu și-au mai văzut ulterior depozitele au o nouă șansă să și-i întoarcă.
Ministerul Finanţelor anunță că a iniţiat plata sumelor indexate pentru deponenţii „Băncii de Economii” care au depus cereri de înregistrare până la 31 decembrie 2023.
Astfel, începând cu data de 6 februarie 2024, își pot ridica banii persoanele născute până în anul 1991 inclusiv, care nu au beneficiat de sumele indexate aferente primei etape şi/ sau etapei a doua în anii precedenţi.
Pentru a ridica aceste plăți, beneficiarul, reprezentantul sau moştenitorul se va prezenta la orice oficiu al Î.S. „Poşta Moldovei” cu actul de identitate. Moștenitorul va prezenta suplimentar certificatul de deces și copia legalizată notarial a certificatului de moștenitor, iar reprezentantul - o procură. În cazul în care depunerile băneşti au fost lăsate mai multor moştenitori, persoana care solicită suma indexată ce îi revine va depune la oficiul sau agenția poștală cererea pentru calcularea sumei indexate spre achitare.
Ministerul Finanțelor mai precizează că deponenţii născuţi până în anul 1991 inclusiv, care nu au depus până în prezent cererile pentru indexare, pot face acest lucru la orice oficiu al Î.S. „Poșta Moldovei”, unde trebuie să se prezinte cu actul de identitate şi libretele de economii ale conturilor deschise până la 1 ianuarie 1992.
Plata sumelor indexate va fi efectuată în limita a 15 milioane de lei, bani prevăzuți în bugetul de stat pentru anul 2024.
CITIȚI și Post-URSS // Miliardele Moldovei
Potrivit legislației, plata sumelor indexate se efectuează în etape:
I etapă: pentru prima mie de ruble a soldului cumulativ pe toate conturile deţinute de un deponent în raport de 1 rublă : 1 leu;
II etapă: după plata sumei indexate pentru prima mie de ruble tuturor deponenţilor, va fi achitat soldul ce depăşeşte prima mie de ruble în raport de 2,5 ruble : 1 leu.
Menționăm că statul a cheltuit, în ultimii ani, circa 800 de milioane de lei pentru sumele indexate achitate deponenţilor „Băncii de Economii”.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați