ATENȚIE! Un antibiotic folosit pe larg în caz de răceli și în R. Moldova poate cauza șoc anafilactic și rezistență la alte antibiotice


Un medicament recomandat pentru tratamentul sinuzitelor și amigdalitelor ar putea provoca reacții anafilactice și chiar rezistență la antibiotice. Din acest motiv, preparatul va trece printr-o evaluare suplimentară la nivel european. Până atunci, medicii recomandă să folosiți preparatul cu mare atenție.
Potrivit e-sanatate.md, reevaluarea fost declanșată după ce Agenția Medicamentului din Italia (AIFA) a anunțat că s-a înregistrat un număr foarte mare de reacții alergice grave, printre care șoc anafilactic, după folosirea spray-urilor bucofaringiene și nazale care conțin fusafungină, un antibiotic utilizat pentru tratarea infecțiilor căilor respiratorii superioare precum sinuzita (infecția sinusurilor) și amigdalita (inflamație a amigdalelor determinată de prezența unei infecții). Acestea au apărut atât la copii, cât și la adulți, la scurt timp de la folosirea preparatului.
În plus, specialiștii din Italia presupun că fusafungina mai are un efect advers, și anume creează rezistență la antibiotice. Din aceste motive, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declanșat reevaluarea.
Fusafungina este un medicament antibacterian și antiinflamator, utilizat sub formă de spray administrat pe cale orală sau nazală pentru tratamentul următoarelor infecții ale căilor respiratorii superioare: sinuzită (infecția sinusurilor), rinită (nas înfundat și rinoree), rinofaringită, amigdalită (inflamarea amigdalelor determinată de prezența unei infecții), laringită (inflamația laringelui) și traheită (inflamație a traheii).
În Republica Moldova medicamentul care conține acest antibiotic este înregistrat în Nomenclatorul de stat cu denumirea comercială Bioparox.









































































