ATENȚIE! // Majoritatea zonelor de scăldat din România sunt de CALITATE excelentă. Totuşi…
70% din zonele de scăldat monitorizate din România sunt de calitate excelentă, arată cel mai recent raport publicat de Comisia Europeană.
În România, zonele de scăldat sunt monitorizate în proporţie de 100%, mai arată Comisia Europeană.
La nivel european, peste 85% din zonele pentru scăldat monitorizate au îndeplinit cele mai stricte standarde de calitate (de unde calificativul „excelent”), ceea ce înseamnă că ele au fost, în mare parte, lipsite de substanţe poluante nocive pentru sănătatea umană şi pentru mediu, se mai arată în raport.
Peste 96% dintre zonele pentru scăldat monitorizate (din UE, Albania şi Elveţia) au îndeplinit cerinţele minime de calitate stabilite în conformitate cu normele Uniunii Europene, mai arată raportul.
Iată, în ordine descrescătoare, ţările cu o apă de scăldat excelentă:
Luxemburg (100%)
Cipru (99%)
Malta (99%)
Grecia (97%)
Austria (95%)
Croaţia (94%)
Germania (91%)
Italia (91%)
Danemarca (86%)
Belgia (85%)
Lituania (85%)
Portugalia (85%)
Spania (85%)
Cehia (83%)
Finlanda (83%)
Letonia (82%)
Franţa (77%)
Olanda (75%)
Slovenia (75%)
Irlanda (73%)
Suedia (72%)
Ungaria (71%)
România (70%)
Estonia (67%)
Polonia (66%)
Ultimele cinci ţări sunt, în ordine: Bulgaria (65%), Marea Britanie (65%), Slovacia (64%), Elveţia (61%) şi Albania (37%).
Raportul Agenţiei Europene de Mediu (AEM) şi al Comisiei Europene confirmă că, în ultimii 40 de ani, plajele şi locurile de practicare a înotului din întreaga Europă înregistrează o tendinţă pozitivă, cu ape din ce în ce mai curate.
Evaluarea reuneşte analize ale unor eşantioane de apă prelevate în peste 21.000 de zone pentru scăldat, atât de coastă, cât şi interioare.
Toate statele membre ale UE, alături de Albania şi de Elveţia, îşi monitorizează zonele pentru scăldat conform dispoziţiilor Directivei UE revizuite privind apa pentru scăldat.
Apa pentru scăldat poate fi clasificată că fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”. Atunci când apa este clasificată drept „nesatisfăcătoare”, statele membre ar trebui să ia anumite măsuri, cum ar fi interzicerea scăldatului sau afişarea unui anunţ preventiv în acest sens, furnizarea de informaţii către public, precum şi măsuri corective.
Cel mai mare număr de zone pentru scăldat cu o calitate „nesatisfăcătoare” a apei a fost constatat în Italia (100 de zone pentru scăldat, adică 1,8%), Franţa (82 de zone sau 2,4%) şi Spania (39 de zone, sau 1,8%).
Un raport din 2015, plasa România pe penultimul loc în Europa, în ceea ce priveşte calitatea apelor pentru scăldat.
Sursa: ziare.com
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch