10:13:13 22.11.2024
Stiri

Atenţie la mailurile pe care le primiţi! S-ar putea să fiţi ţinta hackerilor

Știri 14.07.2017 08:30 Vizualizări1974 Autor: Ziarul National
Atenţie la mailurile pe care le primiţi! S-ar putea să fiţi ţinta hackerilor sursa: google.ro


Atenţie la mailurile pe care le primiţi, chiar şi de la şefii dumneavoastră, s-ar putea că adevăraţii lor autori să fie nişte infractori bine deghizaţi. Hackerii devin tot mai ingenioşi pe zi ce trece, dar nici naivitatea victimelor nu e de neglijat. Haideţi să aflăm împreună cum ne ţinem departe de răufăcătorii cibernetici.

„Persoane necunoscute pretind că ocupă diferite funcţii de conducere de top în companii şi solicită transferul unor sume de bani în scopul, să zicem, încheierii unei afaceri legale”, susţine ofiţer DCCO.
Angajatul crede că ordinul vine chiar de la şeful său, aşa că virează suma fără întrebări. E doar una dintre cele mai recente metode descoperite şi investigate de către experţii români.

Costin Raiu, specialist securitate cibernetică: „90% din ce vedem noi este vorba despre aşa-zisa infracţionalitate cibernetică tradiţională: furtul de carduri, de conturi, de parole”.

Adică ce avem mai de preţ când vine vorba de securitatea contului nostru bancar. Dar şi mai grav este că, în continuare, oamenii cad în plasa unor capcane clasice.

Ne lăsăm singuri furaţi

Aşa cum în copilărie suntem învăţaţi să nu fim ademeniţi de către străini cu diferite dulciuri, am putea să preluăm acest sfat şi când suntem maturi şi facem tranzacţii online, de exemplu.

Concret, nu orice mail pe care îl primim şi putem crede că e din partea unei bănci trebuie luat de bun întotdeauna. În spate, la fel ca în viaţă, se poate ascunde un infractor.

Care să va lase lefteri. Iar banca va ridica din umeri, pentru că singuri v-aţi pus pe tava răufăcătorilor.
„Banca spune dom'le, ok, tu ai greşit foarte mult, nu sunt eu răspunzător pentru banii tăi dacă tu dai toate datele tale şi nu ţi le protejezi”, susţine un ofiţer DCCO.

Iar asta se aplică şi în cazul plăţilor pe care le faceţi pe diferite site-uri.
Browserele moderne vă permit să salvaţi toate datele personale ale cardurilor dumneavoastră. Un simplu click şi deja totul s-a completat şi e gata de plată.

Partea bună este că aşa aveţi o comoditate, partea proastă este că, în cazul în care folosiţi o reţea care nu este securizată atunci hackerilor, de exemplu, le este foarte uşor să aibă acces la aceste date.

Interesant este că unii hackeri au ajuns să-şi vândă, exact ca la bursă, serviciile ilegale.



Anton Rog, director CyberInt SRI: „Plata se face de la un automat public, la care poate să vină oricine şi să depună bani, bitcoin. Practic nu se poate face niciun fel de legătură cu identitatea.”

Aşadar, concluzia este simplă: orice mail în care vă sunt cerute datele personale bancare este doar o ţeapă şi singurul loc unde ar trebui să ajungă este coşul de gunoi virtual.

Sursa: stirilekanald.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md