Atenție la ÎNGHEȚATĂ și CVAS. Recomandări UTILE pentru consumatori


Înghețata și cvasul sunt produsele a căror cerere crește în perioada estivală. Din acest considerent, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu recomandări şi sfaturi utile pentru consumatori.
Potrivit ANSA, în această perioadă este necesar să se acorde atenţie sporită la condiţiile de păstrare și comercializare a îngheţatei. Astfel, îngheţata trebuie comercializată numai în stare congelată, încât la decongelare să prezinte gust şi miros nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.
Dacă apar suspiciuni că înghețata a fost decongelată şi apoi recongelată, este contraindicată achiziționarea acesteia. De asemenea, nu trebuie procurată înghețata al cărei ambalaj este murdar sau nu este închis etanş.
Totodată, trebuie refuzate produsele care prezintă termenul de valabilitate modificat, depăşit sau pe care nu este înscris acesta.
La fel, este necesar să se acorde mare atenţie condiţiilor în care este expus spre comercializare cvasul la punctele mobile.
„Comerciantul trebuie să afişeze la vedere informaţia despre producătorul şi vânzătorul de cvas, inclusiv adresa şi telefonul de contact, precum și informaţia privind legalitatea activităţii punctului mobil”, anunță ANSA.
Totodată, e bine să fie observat recipientul în care este transportată şi expusă spre comercializare băutura. Cvasul nu poate fi stocat în recipiente din masă plastică. Recipientele recomandate în acest scop sunt butoaiele din inox sau cisternele pentru uz alimentar.
Temperatura de distribuire a produsului nu trebuie să depăşească +10 grade C.
În cazul în care consumatorii constată nereguli, care ar putea pune în pericol sănătatea publică, sunt rugaţi să sesizeze reprezentanţii subdiviziunilor municipale/raionale pentru siguranţa alimentelor.









































































