Atentie la acest tip de GRĂSIMI! Sunt PERICULOASE pentru sănătate
Grăsimile hidrogenate, grăsimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grăsimi cu care venim în contact zilnic. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde și titulatura lor).
Grăsimile hidrogenate au o consistență mai solidă decât uleiurile vegetale, proprietățile chimice diferite conferindu-le și o rezistență mai mare în mediu. De aceea, producătorii le adaugă în numeroase alimente procesate industrial, în vederea creșterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzației de uleios a alimentelor, chiar dacă conținutul în lipide este incredibil de periculos, dar și faptul că își mențin aspectul proaspăt pentru mai mult timp. În plus, prin adăugarea lor, alimentele crocante devin și mai crocante, cele cremoase, și mai cremoase. În plus, costurile sunt mai reduse, ceea ce se traduce printr-un preț mai scăzut la raft. Pare că toată lumea are de câștigat, nu?
Din păcate însă, sănătatea noastră nu are deloc avantaje din urma lor, beneficiile fiind doar pentru conturile producătorilor care exagerează în adăugarea grăsimilor nesaturate în alimente.
Grăsimile trans se regăsesc în foarte multe din alimentele noastre preferate. Medicii însă insistă asupra pericolelor asociate unei diete care include astfel de produse. Se pare că cel mai mult suferă sistemul cardiovascular. Impactul asupra sănătății este atât de mare, încat în Statele Unite, dar și în tot mai multe state europene, producătorii sunt obligați prin lege să precizeze pe ambalaj conținutul corect în grăsimi hidrogenate al fiecărui produs.
Astfel, potrivit sfatulmedicului.ro, consumatorii pot deveni conștienți de conținutul exact al alimentului și pot face o alegere informată: este un astfel de produs potrivit dietei zilnice sau nu face decât să adauge calorii și grăsimi periculoase.
De retinut! Specialiștii consideră în prezent grăsimile hidrogenate ca fiind periculoase pentru sănătate. Ele nu fac parte din categoria lipidelor esențiale și nu au niciun beneficiu cunoscut pentru sănătate, indiferent dacă au origine vegetală sau animală. Ele nu numai că pot crește nivelul fracțiunii LDL a colesterolului (considerată ca fiind cea cu efecte negative asupra sistemului cardiovascular), dar o scade și pe cea bună, cu efecte protectoare (HDL colesterol). Prin aceste efecte combinate, grăsimile trans, nesaturate, cresc mult mai mult decât grăsimile saturate riscul de apariție a unor boli cardiovasculare, în principal al bolii coronariene ischemice. Fracțiunea LDL este implicată în apariția și agravarea procesului aterosclerotic, în timp ce fracțiunea HDL mobilizează colesterolul și îl transportă la ficat, unde poate fi transformat în energie.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România