ATENȚIE // Cât de PERICULOASE sunt, de fapt, rețelele sociale pentru copii. Țara care ar putea interzice accesul celor care au sub 16 ani
Australia este una dintre numeroasele țări care au în vedere în prezent o interdicție a rețelelor sociale pentru copii. La nivel național, există apeluri pentru a crește vârsta de la care un tânăr poate folosi în mod legal rețelele sociale de la 13 la 16 ani, în timp ce premierul din Australia de Sud, Peter Malinauskas, solicită creșterea vârstei la 14 ani, transmite Reuters.
Ideea unor astfel de interdicții este de a pune în mod eficient limite legale în privința vârstei la care copiii pot accesa rețelele sociale, pentru a-i menține în siguranță și pentru a le proteja sănătatea. Totuși, politicieni precum Peter Malinauskas recunosc că o astfel de interdicție poate să nu fie complet eficientă, dar susțin că ar trebui luate în considerare măsuri precum limitările de vârstă, în același mod în care limitele de vârstă sunt în vigoare pentru fumat, consumul de alcool și dreptul de conduce.
Pericolul ascuns în spatele selfie-urilor
Cercetările privind riscurile asociate cu utilizarea rețelelor sociale arată că acestea nu afectează doar sănătatea mintală. Există multe riscuri fizice reale care decurg din utilizarea rețelelor sociale, în special pentru copii și tineri. Astfel, poate că într-adevăr interzicerea utilizării rețelelor sociale pentru copii merită luată în considerare.
Mulți copii și tineri au fost răniți sau au murit după ce au încercat să facă fotografii în locuri periculoase – precum stânci sau cascade – pentru rețelele de socializare. Cercetările au arătat că adolescenții și copiii sunt cei mai expuși riscului de incidente legate de selfie-uri, cu cel puțin 109 decese în întreaga lume din 2008.
Alții au ajuns la spital după ce au participat la provocări virale. De exemplu, după provocarea „skull breaker”, distribuită pe scară largă pe TikTok la începutul anului 2020, mulți copii s-au ales cu leziuni grave ale coloanei vertebrale, unii au fost internați în spital, iar alții au fost acuzați de agresiune.
În jurul anului 2018, provocarea „Tide Pod” a devenit virală, încurajând copiii să mănânce capsule de detergent de rufe. Repercusiunile acestui lucru pot include vărsături, dificultăți de respirație și leșin.
O cascadorie populară numită „blackout challenge”, care a luat naștere pe TikTok și a fost deosebit de populară printre copii, a dus la moartea a cel puțin 20 de copii în 18 luni în întreaga lume. Provocarea prevedea ca participanții să-și țină respirația cât mai mult timp.
Algoritmii rețelelor sociale promovează rapid acest tip de conținut, iar astfel de cascadorii riscante pot deveni virale în scurt timp. Activitățile periculoase, cum ar fi realizarea de selfie-uri și fotografii în locuri periculoase sau situații riscante, adună adesea multe vizualizări și aprecieri pe rețelele sociale. Tinerii vor să fie populari așa că intră în acest joc periculos.
Argumente contra
Totuși, în pofida acestor argumente nu toți sunt de acord cu o astfel de interdicție pentru copii. Unii atrag atenția că rețelele sociale au beneficii pentru îmbunătățirea alfabetizării digitale a copiilor, construirea unor comunități și a unor rețele de sprijin online. Grupuri, inclusiv susținătorii LGBTQ+, au subliniat că o interdicție ar elimina un punct de vânzare despre care ei spun că este esențial pentru sănătatea lor mintală și sentimentul de incluziune.
Alți experți cred că o interdicție ar fi o mișcare corectă, argumentând că rețelele sociale perturbă dezvoltarea identității adolescenților, crește ratele de anxietate și depresie și alimentează polarizarea. Alături de alte beneficii, aplicarea unor astfel de restricții de vârstă pentru utilizarea rețelelor sociale poate reduce probabilitatea ca copiii să se implice în provocări virale periculoase și cascadorii riscante văzute online. Dacă știm că un produs dăunează copiilor, indiferent de unele beneficii percepute, este bine să luăm măsuri pentru a-i proteja, mai scrie Reuters.
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989: prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului
Vremuri grele pentru directorul unei întreprinderi municipale de alimentație publică: Un bărbat a povestit cum îi ducea bani ca să avantajeze un agent economic