„Atenție! Ai descărcat conținut piratat”
„Există metode pentru a viziona materialul prin mijloace legale. Ai descărcat conținut piratat”. Cam așa ar putea să sune mesajul pe care îl veți primi dacă veți continua să descărcați ilegal, de pe net, programe sau filme.
Deja mai multe țări, printre care Statele Unite, Franța sau Marea Britanie, aplică acest sistem de monitorizare a traficului virtual. Cei prinși că fac piraterie se pot alege cu amenzi usturătoare și riscă să fie deconectați multă vreme.
Cu un singur click, putem lua gratis de pe internet poze, muzică, jocuri, dar și programe software fără licență. Curând, însă, am putea fi monitorizați când facem asta. Pentru că e aproape imposibil să-i prindă pe toți cei care pun la dispoziția uitlizatorilor de internet conținut piratat, mai multe țări din lume s-au îndreptat, potrivit stirileprotv.ro, către abonații operatorilor de cablu. Au adoptat deja programe guvernamentale prin care monitorizează zeci de milioane de oameni care folosesc internetul.
În prima fază, utilizatorul care folosește sau accesează conținut fără licență primește câteva atenționări sub formă de mesaje sau chiar scrisori în cutia poștală. Dacă cel care descarcă produse piratate continuă, va primi pe computer un mesaj video despre problemele și riscurile ridicate de pirateria online. Recidiva poate aduce sancțiuni mai aspre. Blocarea aceesului la net sau amenzi.
„La noi, cadrul legislativ prevede pedepse pentru piraterie doar dacă materialele piratate sunt folosite pentru câștigul de bani. E foarte greu să plasezi un utilizator în fața calculatorului. Ai o conexiune la internet, însă nu știi dacă pe ea nu stă cumva și vecinul sau dacă în fața calculatorului a rămas un copil”, spune Bogdan Botezatu, senior E-Threast Analyst.
Providerii de internet din România susțin că sunt pregătiți să implementeze astfel de programe, însă atrag atenția că acest lucru nu va fi deloc ieftin. „Costurile nu sunt mici. Cu cât este compania mai mare, cu atât investițiile sunt mai mari. Ar fi bun un astfel de program dacă ar fi implementat la nivel național, altfel utilizatorii ar fugi la alți operatori care nu sunt interesați să protejeze conținutul licențiat”, arată Iulian Pipoiu, managerul unei companii cablu și internet.
Autoritățile din țară țintesc deocamdată firmele care au mai multe computere și folosesc programe pirat. Polițiștii de la antifraudă au întocmit deja zeci de dosare penale. 30.000 de firme vor primi scrisori de informare privind riscurile la care se expun dacă folosesc programe software fără licență.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md