DOC // Atacul militar al Federației Ruse împotriva Ucrainei determină R. Moldova să SUSPENDE, la fel ca alte 21 de state, Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa, semnat la Paris pe 19 noiembrie 1990
R. Moldova va suspenda Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa (FACE), semnat la Paris pe 19 noiembrie 1990, care stabilește un regim internațional privind armele convenționale militare în Europa și al eliminării riscurilor de inițiere a unor acțiuni ofensive în Europa.
O decizie privind suspendarea documentului, dar cu posibilitatea de a o revizui ulterior, a fost aprobată miercuri, 6 martie, de către Guvern și proiectul de lege urmează să fie dezbătut și în ședința plenară a Parlamentului.
Secretarul de stat de la Ministerul Apărării, Valeriu Mija, a declarat în cadrul ședinței de Guvern că elaborarea proiectului de lege privind suspendarea tratatului a fost determinată de trei pași întreprinși de Federația Rusă.
„Elaborarea acestui proiect de lege este condiționată de trei factori: primul – retragerea oficială a Federației Ruse din tratat pe data de 7 noiembrie 2023, al doilea – agresiunea militară asupra unui stat-membru al tratatului, Ucraina, și trei – Federația Rusă a suspendat din anul 2007 Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa și a tratatelor internaționale conexe. Astfel, odată cu retragerea Federației Ruse din acest tratat, s-au schimbat fundamental circumstanțele care au stat la baza încheierii acestuia în 1990”, a explicat secretarul de stat responsabil de domeniul politicii de apărare.
Până în prezent, 21 de state au anunțat suspendarea Tratatului FACE.
„Totuși, evaluând importanța menținerii acestui tratat pe plan internațional, precum și în scopul alinierii la grupul de state care susțin inițiativa de suspendare, propunem aprobarea proiectului de lege privind suspendarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990, cu posibilitatea revenirii pe viitor”, a precizat Valeriu Mija.
Aceeași sursă a adăugat că Ministerul Apărării al R. Moldova va continua sporirea măsurilor de încredere și securitate „prin documentul Viena al OSCE, prin documentele ONU, alte platforme internaționale și bilaterale din care facem parte”.
Pedepse DURE pentru corupția electorală: Amenzi de la 67 500 la 550 000 de lei și închisoare de până la șapte ani și pedepse pentru agitația electorală efectuată de preoți
Aproape 170 000 de cetățeni ai R. Moldova așteaptă să-și redobândească cetățenia ROMÂNĂ: „Asta înseamnă că, în curând, vom avea aproape 1,5 MILIOANE de cetățeni ai R. Moldova și României deopotrivă”
Un alt om alt lui Șor riscă să ajungă la PUȘCĂRIE din cauza fugarului. Un lider local din Cimișlia a acceptat, iar ulterior a împărțit circa 3 000 000 de lei proveniți de la „un grup criminal organizat”