Astronauții de pe Stația Spațială au observat ceva NEAȘTEPTAT pe Pământ! Este mai VAST decât s-ar fi așteptat
La aproape 400 de kilometri deasupra Pământului, astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale au privit în jos pentru a vedea oaza în formă de inimă care „înflorea” în deșertul Egiptului.
Cunoscută și ca Oaza Faiyum, această „inimă din deșert” reprezintă un bazin umed întins pe mai bine de 1200 de kilometri pătrați – o dată și jumătate din suprafața celor cinci cartiere ale New York-ului.
Cu toate că nu este la fel de populată ca „Marele Măr”, oaza a susținut viața pentru mai bine de 8000 de ani, potrivit NASA. De asemenea, reprezintă punct de cotitură pentru unele dintre cele mai ambițioase realizări inginerești ale lumii antice.
Alimentată de canalul natural Bahr Yussef, din apropiere de Nil, oaza era cândva un sclipitor lac, pe numele său Lacul Moeris. Existența sa era condiționată de inundațiile sezoniere ale Nilului, conform departamentului de geografie din cadrul University College London.
Atunci cnd apele Nilului erau scăzute, conducătorii Egiptului antic apelau la acțiuni îndrăznețe.
Oaza este nici mai mult nici mai puțin decât un exemplu al mai multor generații de faraoni care au trăit acum mai bine de 4000 de ani și care încercau să soluționeze deficitul de apă. Au acționat astfel în sensul lărgirii Canalului Bahr Yussef pentru aducerea manuală a apei în regiune, indică Live Science, transmite Descopera.ro.
„Acesta a fost unul dintre cele mai timpurii proiecte hidrologice naționale de mare amploare din lume”, după cum spune site-ul web al UCL. „Regii din Dinastia a XII-a erau Amenemhat I, II și III, regi care și-au căpătat pe drept titulatura de regi ingineri”.
În prezent, lacul antic dăinuie prin mai micul lac Qarun. Grație acelor isprăvi inginerești din trecut, albia întinsă a vechiului Moeris rămâne o oază fertilă care susține multe sate, orașe, ferme și livezi.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova