11:41:08 14.11.2024
Stiri

Astra Film Chișinău // Ada Milea, concert unic la Chișinău și „Umberto Eco - Biblioteca lumii”, film-eveniment urmat de o dezbatere despre „Era Feudalismului Digital”

Actualitate 13.11.2024 13:41 Vizualizări709 Autor: Ziarul National
Astra Film Chișinău // Ada Milea, concert unic la Chișinău și „Umberto Eco - Biblioteca lumii”, film-eveniment urmat de o dezbatere despre „Era Feudalismului Digital”


Ediția a treia a festivalului „Astra Film Chișinău” (AF Chișinău) debutează joi, 14 noiembrie, cu documentarul „Alice On&OF” de Isabela Tent, proiectat la Cinema Loteanu, începând cu ora 18:00.

Un alt eveniment special din va fi întâlnirea publicului cu poeta Ana Blandiana vineri, 15 noiembrie, de la 18:00, cu ocazia proiecției unui documentar biografic, „Între tăcere și păcat”, de Diana Nicolae.

Organizatorii anunță că la Chișinău va veni și Ada Milea pentru un concert unic, care va avea loc la Cinema Odeon tot vineri, pe 15 noiembrie, de la ora 21:30.

Filmul documentar „Umberto Eco - Biblioteca lumii” de Davide Ferrario, care explorează vasta bibliotecă personală a scriitorului italian, va fi proiectat în premieră națională în capitala R. Moldova, în cadrul Astra Film Chișinău, în data de 16 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinema Loteanu.

Documentarul va fi urmat de o dezbatere DocTalk, „Era feudalismului digital”, despre obiceiuri de consum digital și impactul tehnologiei digitale asupra modului în care omenirea își va arhiva cunoștințele și le va transmite generațiilor viitoare.

Umberto Eco – Biblioteca lumii” este un documentar eseu, care combină imagini de arhivă, interviuri și reflecții personale ale lui Umberto Eco, celebrul scriitor și savant italian. Filmul ne poartă prin trasee labirintice atât prin biblioteca vastă a lui Umberto Eco, cât și prin mintea sa. Proiecția va fi urmată de o dezbatere moderată de jurnalista Ioana Avădanei, la care participă scriitoarea Paula Erizanu și gânditorul Arcadie Botnaru.

În programul Astra Film Chișinău vor fi proiectate și alte documentare excelente precum „În numele pământului”, de Dorota Kobiela și Hugh Welchman (vineri, 15 noiembrie, 16:00, Cinema Loteanu), propunerea de anul trecut a Poloniei pentru Premiul Oscar sau „Leo Records: Strictly for our friends, deIoana Grigore (sâmbătă, 16 noiembrie, 16:15, Cinema Loteanu), care spune povestea lui Leo, acum un octogenar simpatic și pasionat de jazz, care și-a dedicat întreaga viață promovării muzicii de jazz experimental.

Tot sâmbătă, 16 noiembrie, de la 17:35, va fi proiectat documentarul „Martirul Unirii”, de Mara Ionescu, dedicat memoriei Protoiereului Alexandru Baltaga (1861–1941), unul dintre artizanii Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918 și martir al Bisericii Ortodoxe Române; un proiect Trinitas TV, finanțat de DRRM și desfășurat în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și TVR Moldova

Pentru studenții și liceenii pasionați de film, la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău vor avea loc două evenimente organizate în parteneriat cu UNATC București: „Space and memory in documenting cities”, Masterclass susținut de Ana Vlad, destinat studenților, și „A Journey into Documentary Cinema: Guided by Students”, un Masterclass susținut de studenți UNATC pentru liceenii din Chișinău.

Organizatorii vor aduce de asemenea o colecție de filme documentare pentru copii și adolescenți, prezentate recent în România în cadrul programului educativ Astra Film Junior, dedicat copiilor și adolescenților.

Proiecțiile vor avea loc zilnic, în perioada 14 - 16 noiembrie, începând cu ora 9:00, la Cinema Loteanu. Vor fi titluri precum Emoţiile Micului Cub” (r. Benoît Leva, Franţa – 2021), „Hrană pentru schimbare (r. Benoît Bringer, Franța, Suedia, Brazilia – 2020), Bachir În Ţara Minunilor”(r. Els Duran și Evelien Vehof, Ţările de Jos – 2018), „Pien, Regina Albinelor”(r. Ellen Vloet, Ţările de Jos – 2018), Vis.Viață” (r. Ruxandra Gubernat, România – 2024), Fata Care Sfidează Gravitația” (r. Jens Pedersen, Danemarca – 2017), „Ingineri Adolescenți” (r. Aleksandra Skowron și Hanna Polak, Polonia – 2020).

Programul detaliat poate fi consultat în secțiunea dedicată AF Chișinău de pe site-ul astrafilm.ro și pe paginile social media ale Astra Film Festival.

Astra Film Chișinău este un proiect organizat de Astra Film/CNM Astra și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Accesul la toate proiecțiile și evenimentele din cadrul festivalului este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unui bilet cu valoare 0, care poate fi rezervat AICI.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

11.11.2024 11:44 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Elon Musk, un S...

08.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Idei aberante: Maia ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md