Astăzi este prima zi a lui GUSTAR. De unde vine și ce SIMBOLIZEAZĂ luna august
Astăzi este prima zi a lunii august, ultima lună de vară, iar în tradiţia românească, luna a opta a calendarului gregorian, luna august, este cunoscută şi sub denumirea de „gustar”, deoarece în această perioadă se coc şi se gustă cele mai multe fructe.
În popor, luna august se numea în unele părţi „August”, „Augustru”, „Măselariu”, „Gustar” sau „Secerar” .
Istoria spune că numele de „August” vine de la primul împărat roman, Cezar August. Din acestă cauză una August are 31 de zile, ca şi luna Iulie, deoarece Cezar August a vrut să nu aibă mai puţine zile decât luna Iulia, considerată luna lui lui Iulius Cezar.
Din punct de vedere astrologic, luna August începe cu soarele în semnul Leului și sfârșește în semnul Fecioarei, iar astronomic, luna august începe cu soarele în constelația Racului și se sfârșește cu soarele în constelația Leului.
August începe în aceeași zi a săptămânii ca și Februarie în anii bisecți. I.L.Caragiale spunea în Calendar despre luna august că „se deschid școalele”.
Există și unele superstiții în luna lui Gustar. Se spune că vremea bună şi plăcută este anunţată de negura uşoară ce se lasă deasupra râurilor, imediat după apusul soarelui
Ploile din luna august pot face ca vinul să-şi piardă calităţile, devenind mult mai „subţire”, iar vânturile din miazănoapte aduc timp statornic. Dacă barza sau cocostârcul cloncăne, va ploua.
Dacă în acel an, în luna august recoltele de alune vor fi bogate, se așteaptă o iarnă lungă și geroasă.
Dacă în august nu sunt călduri mari, atunci fructele nu se vor coace bine. Tot în luna lui Gustar pleacă cocorii și rândunelele.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei