ASP ar fi luat ÎMPRUMUTURI de sute de milioane de lei fără acordul GUVERNULUI, iar ulterior a MAJORAT tarifele. „E culmea nesimțirii să vinzi plăcuțele de înmatriculare cu 26 de euro, când prețul de producere este de 6 euro”
Vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că Agenția Servicii Publice (ASP) ar fi accesat împrumuturi de sute de milioane de lei fără acordul Guvernului R. Moldova, iar ulterior a majorat, nejustificat, tarifele la diferite servicii.
„ASP a împrumutat fără acordul Guvernului credite de sute de milioane de lei. ASP și acest executiv handicapat refuză să ofere deputaților informații detaliate despre sumele exacte ale creditelor, bunurile gajate și riscul trecerii datoriilor în contul bugetului de stat. Este culmea nesimțirii să vinzi un set de plăcuțe de înmatriculare cu 26 de euro, când prețul de producere nu depășește 6 euro”, a precizat Slusari într-o postare pe Facebook.
Acesta a mai adăugat că ASP-ul ar fi condus de o persoană din anturajul deputatului Eugeniu Nichiforciuc. „ASP, în persoana omului lui Nichiforciuc, a refuzat să ne prezinte informația detaliată privind atragerea resurselor creditare în 2018, inclusiv despre băncile care au acordat credite, volumul și valoarea gajului și scadența creditelor. Motivul - informația este „confidențială”. Creditele ASP urmează să fie rambursate din mijloacele financiare încasate de la populație și agenți economici pentru serviciile publice prestate. Societatea are tot dreptul să cunoască cum sunt cheltuiți banii ei.
Unul din primele lucruri care va fi realizat de viitorul guvern cu participarea Platformei „DA” ar fi revizuirea și micșorarea tuturor tarifelor ASP, eliberarea din funcția directorului desemnat de Nichiforciuc, precum și pornirea unui audit complex în Agenție pentru perioada 2017-2021. Vom scoate la suprafață toate schemele lui Plahotniuc-Iaralov-Nichiforciuc-Dodon, precum și altor foști și actuali demnitari de stat”, a precizat Slusari.
De partea cealaltă, administrația ASP susține că majorarea tarifelor la unele servicii ar fi justificate, întrucât tarifele la serviciile prestate de ASP au rămas nechimbate pe parcursul anilor precedenți pe fonul creșterii indicilor economico-financiari pe republică, iar instituția este o entitate care se autofinanțează și risca să suporte pierderi.
„De exemplu, ultima revizuire a tarifelor la serviciile cadastrale a avut loc în anul 2006. S-au majorat tarifele la unele servicii din domeniul cadastral, dar un factor important al Nomenclatorului actualizat este menținerea intactă a tarifelor la serviciile de bază a ASP, în pofida faptului că aceste tarife nu reprezintă cheltuielile reale ale Agenției și sunt sub cost (de exemplu, eliberarea actelor de identitate). În general, majorarea tarifelor se atestă la serviciile de urgență, fiind micșorat timpul de acordare a acestora. Iar tarifele la serviciile cu termenul obișnuit s-au păstrat, acordând posibilitatea solicitantului de a alege serviciul”, argumentează ASP într-un comunicat de presă.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei