18:46:46 01.02.2025
Stiri

Asociațiile de dezvoltare intercomunitară – zone de dezvoltare regională: În R. Moldova ar putea fi înregistrată prima ADI

Actualitate 12.05.2023 11:11 Vizualizări1236 Autor: Cazimir Țino
Asociațiile de dezvoltare intercomunitară – zone de dezvoltare regională: În R. Moldova ar putea fi înregistrată prima ADI Ecoexpert
Bazinul râului Nârnova

În cadrul regionalizării, deja începute, există nu doar dimensiunea pe verticală (regiuni de dezvoltare corespunzătoare nivelului NUTS-II din UE), ci și pe orizontală. Adică, asocierea mai multor unități teritorial-administrative, din decupaje teritoriale diferite, în Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).

Este ceea ce România a făcut, de exemplu, pentru a putea accesa fondurile europene de coeziune și dezvoltare regională odată cu apropierea aderării sale la UE. Mai întâi prin Legea-cadru a descentralizării, respectiv Legea Serviciilor Comunitare de Utilități Publice, ambele din 2006. Apoi, prin HG 855 din 2008 pentru aprobarea Actului constitutiv-cadru și a Statutului-cadru a ADI-urilor.

În Republica Moldova, o astfel de lege a fost aprobată de Parlament la 02.02.2023: Legea nr. 17 cu privire la Asociațiile de dezvoltare intercomunitară. Până la intrarea acesteia în vigoare, adică la 07.06.2023, Guvernul va trebui să elaboreze, de asemenea, modelele-cadru de Act constitutiv, respectiv de Statut al ADI-urilor. Un grup de lucru și-a început deja munca.

Studiu de caz: Asociația Bazinul Nârnova. Nârnova este un râu de circa 50 de kilometri lungime, afluent pe stânga al Prutului, traversând actualele raioane Nisporeni și Hâncești și având un bazin hidrografic de aproape 360 de kilometri pătrați. Date fiind schimbările climatice din ultimele decenii și seceta din ce în ce mai prezentă pe zone întinse din Basarabia, a crescut necesitatea unei administrări judicioase și moderne ale resurselor de apă și ale sanitației. Astfel că, începând din 2016, ONG-uri de profil, administrații publice locale și simpli cetățeni, locuitori ai zonei, au început să depună eforturi pentru un proiect-pilot care să ducă la un management profesionist al resurselor de apă de care depind localitățile situate în bazinul acestui râu.

S-au implicat, încă de atunci, Solidarité Eau Europe (SEE) din Franța, președinții raioanelor Nisporeni și Hâncești, precum și primarii a 30 de localități din cuprinsul acestui bazin. S-au făcut studii de specialitate pe teren, s-a cartografiat, s-au emis soluții tehnice și propuneri manageriale pentru gestionarea eficientă a apelor râului. Totul a luat forma concretă a unui master-plan general de dezvoltare și exploatare a zonei de interes. S-a elaborat o veritabilă diagnoză a situației teritoriului dat, s-au implementat primele instrumente de guvernanță, s-au identificat principalele acțiuni necesare pentru implementare imediată.

În felul acesta s-a putut încheia, în 2018, prima fază a planului de acțiune și s-a trecut ulterior la faza a doua (2019 – 2022). În acest interval s-au dezvoltat în continuare instrumentele adecvate de guvernanță, s-au implementat acțiuni concrete în zonă. De exemplu, în comuna Cățeleni s-a realizat rețeaua de aducțiune apă până în curțile gospodăriilor, împreună cu contorizarea consumului. În comuna Vânători s-a efectuat protecția captărilor de apă. Din 2023 s-a trecut la a treia (și ultima) fază a dezvoltării proiectului, care presupune managementul local integrat al resurselor de apă din bazinul râului Nârnova.

Desigur, o abordare atât de complexă trebuia să-și găsească manifestarea și într-o formă de organizare corespunzătoare. Astfel încât, încă din 2019, actorii locali implicați au fost mandatați de consiliile locale să redacteze un proiect de Statut al unei prime Asociații de Dezvoltare Comunitară, cea a Bazinului râului Nârnova. Demersul se baza pe prevederile Legii 436/2006 care prevedea, la art. 14, posibilitatea asocierii mai multor autorități publice locale și cooperarea acestora în cadrul unor ADI-uri. Ca multe alte legi din R. Moldova, prevederile de mai sus nu s-au putut aplica de facto. Cadrul juridic nu era nici măcar schițat, regulamentele de aplicare – inexistente, iar modelul-cadru de Statut și de Acord de asociere lipseau cu totul. Din iunie, însă, aceste aspecte vor fi reglementate clar și cuprinzător. Practic, se va da liber la constituirea ADI-urilor, cu toate consecințele pozitive ale acestui fapt: management eficient, accesare de fonduri (inclusiv fonduri structurale europene), dezvoltarea socio-economică a comunităților locale.

La 6 aprilie curent, în orașul Nisporeni, au fost dezbătute într-o ședință de lucru aspectele organizatorico-juridice ale viitorului ADI Bazinul Nârnova. Ideea de bază a fost cea de a coagula toate propunerile valoroase ale participanților (conducerea SEE Franța, președinți de raioane, primari locali, reprezentanți ai Guvernului specialiști pe administrație) în scopul de a pregăti tot ceea ce este necesar pentru constituirea acestui ADI. Cu perspectiva ca experiența și modelul de succes al acestuia să poată fi apoi extrapolate și la alte comunități locale moldovenești. În fapt, munca deloc ușoară și experiența de peste șapte ani a celor implicați mai sus îi îndreptățesc moral să merite să fie primul ADI înregistrat oficial în R. Moldova.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md