Asociațiile de Băștinași au reușit să strângă peste două milioane de lei pentru a ajuta refugiații ucraineni cazați în diferite localități de pe teritoriul R. Moldova


Asociațiile de Băștinași (AdB), constituite în mai multe localități din R. Moldova inclusiv de către moldoveni din diasporă, au reușit să strângă, în primele 20 de zile ale războiului din Ucraina, peste 2,050 de milioane de lei pentru a ajuta refugiații ucraineni veniți în republica noastră. De asemenea, reprezentanții doasporei au trimis acasă numeroase ajutoare umanitare destinate persoanelor fugite din calea războiului.
Odată cu declanșarea bombadramentelor rusești în statul vecin, zeci de asociații de acest fel s-au reunit în cadrul unui grup numit „Localitatea mea pentru pace”, astfel încât să-și poată coordona activitățile și să poată oferi cât mai multe ajutoare persoanelor refugiate.
Potrivit Anastasiei Rusu, coordonatoarea națională a grupului „Localitatea mea pentru pace”, în această perioadă s-a reușit crearea de instrumente inovative, ușor de folosit și accesibile, precum chestionare Google Forms distribuite refugiaților pentru a se înscrie și bifa necesitățile, membrilor comunității prin grupuri Viber pentru a crește numărul voluntarilor și doritorilor de a găzdui refugiați, dar și băștinașilor care intenționează să contribuie cu bunuri și resurse financiare.
Folosind acest instrument, AdB-urile pot asigura comunității, la distanță de doar câteva click-uri, baze de date bine organizate cu totalizări și detalii valoroase.
La bazele de date create în Google Drive au acces principalii actori din Celulele de criză locală, ceea ce permite gestionarea corectă a bunurilor și intervențiilor, chiar dacă sunt mai multe entități sau donatori implicați, a precizat aceeași sursă.
Cristina Olarescu, președinta AdB Gura Galbenei, a anunțat că asociația a reușit să colecteze de la băștinașii din diaspora deja 113 mii de lei pentru gestionarea fluxului de refugiați din localitate.
„Cu acești bani am reușit să susținem 280 de refugiați cu toate serviciile de care aveau nevoie – de la cazare și alimentare, până la reparația mașinilor și facilitarea procurării biletelor către destinațiile spre care mergeau. Deși se lucrează la cote maxime, este cea mai ușoară campanie d colectare de fonduri, pentru că suntem noi contactați de băștinași care doresc să vină cu contribuții anume în adresa Asociație de băștinași”, susține Olărescu.
Șefa Biroului Relații cu Diaspora, Nadejda Zubco, afirmă că autoritățile au simplificat la maximum regulile de a aduce ajutoare umanitare în republică pe perioada stării de urgență, determinată de războiul din Ucraina: „Doritorii de a aduce ajutoare fără a le devama au la dispoziție, la postul vamal Leușeni, un depozit unde pot fi lăsate bunurile aduse în baza lisetelor prezentate”.
Menționăm că grupul „Localitatea mea pentru pace” este creat de Asociațiile de băștinași din R. Moldova cu suportul proiectului Elveția-PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, Biroului Relații cu Diaspora și Congresului Autorităților Locale din Moldova pentru a susține eforturile Guvernului Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților în cadrul campaniei „Moldova pentru pace”.











































































