O organizație de la Chișinău, în vizorul KGB-ului. „PERICOL pentru securitatea Transnistriei”
Asociația „Promo-Lex” a ajuns în vizorul așa-zisului serviciu de securitate din Transnistria (KGB), fiind bănuită că planifică acțiuni destabilizatoare în regiune, care să contribuie la blocarea procesului de negocieri în formatul „5+2”.
Așa-zisele autorități transnistrene au inițiat un dosar penal, motivând că acțiunile Asociației „Promo-Lex” ar reprezenta „un pericol pentru securitatea statului”.
„Membrii Asociației, care sunt finanțați de structurile occidentale (România), în colaborare cu mai multe organizații locale antitransnistrene, desfășoară activități diversioniste. Serviciul de Securitate al R. Moldova utilizează resursele Asociației „Promo-Lex” pentru a-i influența ideologic pe cetățenii din Zona de Securitate, scopul fiind destabilizarea situației din regiune și crearea condițiilor pentru discreditarea și schimbarea formatului de pacificatori”, se spune într-un comunicat de presă emis de KGB-ul de la Tiraspol.
Reprezentanții structurii mai spun că Procuratura Generală de la Chișinău ar fi primit indicații să inițieze dosare penale pe numele unor cetățeni transnistreni care participă la procesul de negocieri în formatul „5+2” pentru a bloca discuțiile.
KGB-ul îi invită pe reprezentanții Asociației „Promo-Lex” să se prezinte la Tiraspol și să depună mărturii în cadrul cauzei penale.
Solicitat de Ziarul NAȚIONAL să se expună pe marginea acuzațiilor, directorul Asociației „Promo-Lex”, Ion Manole, a declarat că învinuirile sunt nefondate: „Nu este adevărat ceea ce spun ei. Nu avem oameni în teritoriu, care să discute cu cetățenii. Este greu de ghicit ce intenții are KGB-ul prin inițierea acestui dosar penal. Nu vom merge la Tiraspol să depunem mărturii, deoarece dosare penale pot iniția doar autoritățile R. Moldova”.
Ion Manole bănuiește că acțiunile auatoproclamatelor autorități de la Tiraspol ar putea fi legate cu două evenimente care urmează să se producă pe 21 aprilie curent.
„Pentru marți sunt programate negocieri și poate Tiraspolul are nevoie să distragă atenția de la anumite subiecte care urmează a fi discutate. Tot marți, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului urmează să prezinte decizia în cazul Pisari, iar juriștii noștri reprezintă interesele familiei la CEDO”, a adăugat Manole.
Amintim că Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani, a fost ucis în dimineața zilei de 1 ianuarie 2012 de către un soldat rus din cadrul misiunii de pacificare, la punctul de trecere instalat între localitățile Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău, și satul Pârâta, raionul Dubăsari.
CEDO a examinat această cauză în regim de urgență.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"