Asociația „Forța Fermierilor” amenință cu noi proteste, dacă Guvernul nu va interzice importul semințelor de floarea-soarelui „cel puțin până la 31 decembrie”: „Fermierii sunt impuși să comercializeze floarea-soarelui mult sub prețul de cost”
Fermierii amenință cu organizarea de noi proteste, dacă Guvernului nu va interzice importul semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova „cel puțin până la 31 decembrie 2023”.
Producătorii autohtoni se plâng de prețuri mici la comercializare din cauza importurilor pe care o companie le-ar face din Ucraina și le-ar valorifica la fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți.
„Asociația „Forța Fermierilor” a avut ieri o ședință de lucru sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) cu mai mulți traderi de pe piața cerealelor și oleaginoaselor. Subiectul discuțiilor a fost prețurile la floarea-soarelui, care în ultima săptămâna s-au prăbușit vertiginos cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale. În prezent, fermierii sunt impuși să comercializeze floarea-soarelui mult sub prețul de cost. Se repetă scenariul de la grâu și orz, agravat prin faptul că, la sudul republicii, din cauza secetei de vară recolta culturilor de grupa a doua s-a diminuat semnificativ. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu acceptă introducerea moratoriului la plata datoriilor agricultorilor și așa și nu a accesat fonduri europene pentru compensații, falimentul fermierilor micro, mici și mijlocii este foarte aproape”, se arată într-un comunicat de presă al asociației conduse de fostul deputat Alexandr Slusari.
Menționăm că, la ședința de la MAIA, fermierii au acuzat traiderii că profită de situația lor financiară și procură producția la prețuri derizorii, iar prețurile mici sunt și o consecință a importului de grâu din Ucraina. Pe de altă parte, exportatorii au invocat problema logisticii, costul căreia a crescut în ultimul timp de 2-3 ori. Un alt factor, invocat ține de blocajul mare la transportarea pe cale maritimă cât și cea terestră, care majorează, drept consecință, costurile suportate de traideri care, ulterior, se răsfrâng asupra fermierilor.
„Problema dată a fost discutată recent și la întâlnirea cu autoritățile române și ucrainene, care a avut loc în portul Constanța, privind îmbunătățirea tranzitului spre piețele externe, redirecționarea exportului terestru de mărfuri din Ucraina pe căile feroviare și maritime. Republica Moldova va menține coridorul solidarității, dar nu în detrimentul producătorilor autohtoni. Pentru noi, producătorul autohton este o prioritate”, a declarat la ședință secretarul de stat de la MAIA, Vasile Șarban,
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania