Asistență financiară de la ONU pentru cetățenii din stânga Nistrului care îngheață și stau prin întuneric în Transnistria, după ce Rusia le-a tăiat gazul: Anunțul președintei în exercițiu a OCSE
Cetățenii din stânga Nistrului, care au rămas fără căldură și au parte de deconectări ale energiei electrice câte opt ore în fiecare zi, ar putea primi ajutor financiar din partea Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Aceasta este una dintre soluțiile examinate de Guvernul de la Chișinău, împreună cu partenerii internaționali, a anunțat ministra de Externe a Finlandei, Elina Valtonen, aflată joi într-o vizită oficială în Republica Moldova în calitate de președinte în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
„În soluționarea crizei energetice există două elemente – de scurtă și de lungă durată, care necesită soluționare. Pentru ambele perspective există soluții. În ceea ce privește perspectiva de scurtă durată, Guvernul de la Chișinău împreună cu partenerii internaționali au oferit soluții de asistență în soluționarea crizei. Noi cunoaștem. O soluție ar fi una de natură financiară pentru persoanele care chiar au nevoie de acest lucru – conturi finanțate de ONU”, a declarat Elina Valtonen, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit președintei în exercițiu a OSCE, multe dintre soluțiile examinate în contextul crizei energetice actuale ar putea crea un spațiu pentru un viitor energetic mai stabil, astfel încât „gospodăriile casnice și afacerile să nu se bazeze doar pe o singură sursă de resurse energetice, mai ales că sursa respectivă nu este de încredere, este vorba de Rusia”.
„Pe termen lung, împreună cu Comisia Europeană și alți parteneri încercăm să identificăm modalități de a oferi un mix energetic mai sustenabil, astfel încât energia să provină din mai multe surse. Soluțiile ar susține realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și sperăm că soluțiile identificate în contextul acestei situații ar putea să pregătească o cale pentru o soluție politică (a conflictului transnistrean – n.r.), ce ar permite, printre altele, să reconstituie încrederea între părți. Securitatea energetică contribuie la bunăstarea oamenilor, iar regiunea trebuie să devină un mediu de investiții de încredere, astfel încât să fie bine și pentru business și să contribuie la integrarea comercială a R. Moldova în UE”, a punctat oficialul finlandez.
Elina Valtonen a precizat că, în timpul vizitei sale în R. Moldova, s-a întâlnit cu premierul Dorin Recean, cu vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, și cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Totodată, președinta în exercițiu a OSCE a avut, la Tighina, întâlniri cu liderul separatist Vadim Krasnoselski și cu negociatorul-șef al Transnistriei, Vitali Ignatiev.
„Președinția este pregătită să sprijine părțile în promovarea unei soluții pașnice, cuprinzătoare și durabile a conflictului transnistrean în toate aspectele sale. Soluția trebuie să consolideze independența, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru Transnistria. Această soluție trebuie să fie un început pentru un viitor sigur, prosper și liber pentru populație”, a declarat Valtonen.
Ministra de Externe a Finlandei a adăugat că vizita sa este „un semnal clar că rămânem pe deplin angajați și implicați, alături de R. Moldova, în procesul de reglementare transnistreană și în consolidarea activității OCSE pe teren”.
Guvernul COMPENSEAZĂ cu până la 50 la sută creșterea tarifului la energia electrică consumată de agenții economici, pentru a preveni majorarea în lanț a prețurilor la diferite produse și servicii
Avertismentul Uniunii Europene: Zborurile civile deasupra Rusiei se confruntă cu riscuri ridicate
Necesarul de energie electrică, asigurat integral și pentru ziua de 11 ianuarie, pe malul drept al Nistrului: De unde a venit lumina în ultima zi