Aşa faci cele mai gustoase CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care face toată diferenţa
Se ştie, fiecare bunică are propria reţetă de chifteluţe… Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele ştiut, altele, ceva mai îndrăzneţe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă.
Dacă n-ai atins încă maturitatea culinară, chifteluţele îţi pot da groaznice bătăi de cap: fie nu pui suficient de multă sare, fie nu le prăjeşti cât trebuie, ba îţi ies prea tari, ba prea uscate, ba rămân crude la interior…
Dacă vei urma, însă, sfaturile experţilor bonappetit.com, munca nu numai că-ţi va fi cu mult uşurată, dar roadele îi vor fi… delicioase! Unde greşeşti?
1. Nu pui suficient de multă sare
Chifteluţele trebuie să fie condimentate bine. Cantitatea ideală de sare este de o linguriţă la 450 g de carne.
2. Scoţi din compoziţie ierburile aromatice
Ierburile aromatice sunt cele care dau savoare chifteluţelor. Fără ele, vei obţine nişte burgeri simpli. Nu te limita la pătrunjel şi busuioc. Combină cu încredere, şi după gust, mentă, oregano şi măghiran. Un praf de nucşoară va desăvârşi aroma.
3. Pui prea multe ouă crezând că, astfel, vei obţine un amestec vâscos
Ouăle nu înmoaie amestecul, ci leagă compoziţia. Foloseşte un ou pentru fiecare jumătate de kilogram de carne. De altfel, ai grijă să nu pui prea multă pâine (pesmet) – o jumătate de cană la 450 g de carne este suficientă.
4. Amesteci compoziţia cu lingura
Când faci chifteluţe, toate ingredientele se pun în vas în acelaşi timp, apoi se amestecă folosind degetele. Astfel, carnea nu se va zdrobi.
5. Modelezi chifteluţele la aceeaşi dimensiune
Chifteluţele se modelează în funcţie de felul de mâncare ales. Pentru ciorbă, se fac bile mici, cât să încapă o dată în gură. Prăjite, trebuie să fie măricele, cu un diametru de 5 cm. Dacă se fac cu sos, trebuie să fie medii – cam 3 cm.
6. Modelezi chifteluţele cu palmele uscate
Greşit! Când aplici această tehnică, pasta se va lipi de palme şi chifteluţele vor fi greu de modelat. Unge-ţi palmele cu puţin ulei, apoi dă forma dorită. Prin făină trebuie să fie date, însă, cu palmele uscate.
7. Foloseşti un blat de lucru murdar
Ai dreptate, când faci chifteluţe, blatul de lucru nu se păstrează curat! Poţi să ameliorezi, însă, situaţia. Spre exemplu, aşază o bucată de ziar sau hârtie de copt sub vasul pe care pui chifteluţele şi făina. Astfel, vei păstra un mediu de lucru igienic – lucrezi, totuşi, cu carne crudă!
8. Le prăjeşti prea puţin
Chifteluţele trebuie să fie prăjite bine pe ambele părţi. Pentru a evita să se lipească una de cealaltă şi să rămână marginile crude, când le pui în uleiul încins, depărtează-le uşor cu o paletă. Aplică aceeaşi metodă şi în cazul chifteluţelor cu sos.
sursa: realitatea.net
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”