Artur Cerari, baronul romilor din R. Moldova, la protestul socialiștilor de la Soroca: „La noi se păstrează pacea datorită comunicării noastre în limba rusă. Noi suntem pentru aceea ca la noi să nu înceapă ca în Țările Baltice, național-șovinismul”
Baronul romilor din R. Moldova, Artur Cerari care locuiește la Soroca, a participat miercuri la un protest organizat în acest oraș de către reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM), împotriva deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționalitatea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, votată în grabă de către socialiști și deputații din Partidul „Șor” la finele anului trecut.
Într-un interviu prezentat la posturile de televiziune afiliate lui Igor Dodon, inclusiv cu același montaj la NTV și Accent TV, baronul romilor a declarat, în limba rusă, că pacea din R. Moldova s-ar datora faptului că aici se vorbește în limba rusă.
„Nouă nu ne este indiferentă soarta acestui stat măreț multinațional cum este R. Moldova. Aici locuiesc ucraineni și bulgari, și găgăuzi, și multe alte naționalități. Voi știți unde am lucrat eu mulți ani și continui să lucrez - la Biroul Relații Interetnice (BRI). De aceea, eu voi spune în felul următor - datorită BRI și datorită limbii comune în care putem comunica, ca să te înțelegi unul cu altul, aceasta este limba rusă. De aceea, eu cred că la noi se păstrează pacea datorită comunicării noastre în limba interetnică, în limba rusă. De aceea, eu nu sunt împotrivă ca noi toți să învățăm și să știm limba de stat moldovenească. Noi suntem pentru aceea ca la noi să nu se înceapă ca în Țările Baltice, național-șovinsimul”, a afirmat baronul romilor la protestul socialiștilor.
CITIȚI și DOC // ARGUMENTELE Curții Constituționale: „Tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”
Menționăm că Înalta Curte a stabilit, pe 21 ianuarie curent, că prevederile articolului 13 din Constituția R. Moldova recunosc doar o singură limbă de stat și nu conțin sintagma „limbă de comunicare interetnică”. „Statutul constituțional al limbii de stat tocmai implică funcția limbii de stat de a fi limba de comunicare între toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de originea lor etnică”, cităm din decizia Curții Constituționale a R. Moldova.
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”