„Artistul trebuie să fie flămând”. Ministrul Educației surprinde din nou cu o replică la adresa unui doctor habilitat: „Iart-o, Doamne, că nu știe ce face!”
După ce a consternat opinia publică, afirmând că „artistul trebuie să fie flămând”, în contextul în care angajații Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” se plângeau, la finele lunii ianuarie curent, că nu-și ridicaseră salariile pentru două luni, fostul consilier al președintelui Igor Dodon, actualul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, surprinde din nou.
Ministrul a acuzat-o pe Aurelia Peru-Balan, doctor habilitat în științe politice, de „incompetență crasă”, după ce angajata Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice de la Academia de Științe a Moldovei a anunțat că 30 de cercetători științifici – doctori în știință, doctori habilitați, profesori, riscă să devină șomeri, la fel ca jumătate dintre angajații Institutului de Istorie, din cauza politicilor actualei guvernări.
„Nu rămâne loc pentru dubii că aceste „epurări” din mediul academic sunt coordonate și premeditate. Societatea noastră amintește tot mai mult de „Ferma animalelor” (George Orwell). Desigur, istoricii, politologii, specialiștii în relații internaționale etc. reprezintă opoziția incomodă a actualei puteri. Intelectualitatea științifică nu se include în bazinul electoral al PSRM, cu excepția câtorva miniștri din Cabinetul Chicu”, scria ieri Aurelia Peru-Balan.
CITIȚI și Fost consilier prezidențial dă un semnal de ALARMĂ: Domnule ministru Popovici, „это не по-пацански!”
Ministrul Popovici a ținut să-i răspundă doctorului habilitat printr-un comentariu pe Facebook: „Dna Aurelia Peru, prin această postare ați dat dovadă de o crasă incompetență. Iartă-o, Doamne, că nu ştie ce face!”.
Menționăm că instituțiile de cercetare, subordonate anterior Academiei de Științe a Moldovei, au trecut în gestiunea Guvernului care a decis să le finanțeze în funcție de proiectele depuse și selectate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Dacă proiectele sunt respinse, cercetărorii rămân fără salarii.
Așa s-a întâmplat, bunăoară, și la Institutul de Istorie, unde circa jumătate din angajați rămân fără un loc de muncă în urma desfășurării concursului proiectelor de cercetare finanțate prin intermediul Programului de Stat (2020-2023).
Proiectul respins prevedea elaborarea a cinci manuale, a scris recent jurnal.md. Secția de Istorie medievală și de Istorie modernă a Institutului trebuia să elaboreze două volume de Istoria Moldovei din antichitate până în 1917, iar secția de Istorie Contemporană trebuia să elaboreze trei volume de istorie care să cuprindă perioada din 2017 până în zilele noastre. Apreciat înalt de experții din România, proiectul propus de Secția de Istorie Contemporană nu a plăcut evaluatorului din RM, selectat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare. Ca rezultat, proiectul a picat, iar cercetătorii sunt aruncați în stradă.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2