„Arta conviețuirii”, comedia de pe scena Teatrului „Eugene Ionesco”
Arta convieţuirii”, după piesa scriitoarei franceze Yasmina Reza, spectacol jucat pe scena Teatrului Național „Eugene Ionesco”, în regia lui Petru Vutcărău, este o comedie despre avantajele şi dezavantajele vieţii de familie, care oglindește viaţa reală de cuplu, despre care mulţi tineri îşi fac deseori iluzii, imaginându-şi-o una de poveste, cu multe săruturi și îmbrățișări, fără certuri, neajunsuri și probleme.
De la o întâlnire între două cupluri, la gâlceavă
Acţiunea spectacolului se desfăşoară în salonul casei familiei Vallon, unde cele două cupluri (soţii Vallon şi soţii Reille) au găsit de cuviință să se întâlnească pentru a aplana o ceartă izbucnită între copiii lor de unsprezece ani, moment care, pe parcurs, se transformă într-o mare gâlceavă, cu reproșuri şi învinuiri de tot felul, schimbând atmosfera din scenă de câteva ori, făcându-i pe spectatori să râdă, dar și să fie îngroziți de cele văzute.
Comportamentul soţilor Reille, aflați în ospeție
Comportamentul destul de îndrăzneţ, dar și arogant al soților Reille, aflați în ospeție, inclusiv interesul sporit al lui Alain pentru convorbirile telefonice, precum şi gesturile necuviincioase ale soţiei sale, Anette, sunt menite să aducă în scenă adevărul despre un anumit gen de cupluri, pe care le întâlnim şi în societatea noastră, care sunt, de fapt, mai puțin sunt interesate de educația odraslelor lor, punând accent pe alte valori decât cele morale.
„Povestea” hamsterului aruncat în stradă
Istorioara cu hamsterul aruncat în stradă, pe care Michele o „dezvăluie” soţilor Reille într-un moment de slăbiciune, devine pe parcursul spectacolului un subiect mult polemizat de către cele două cupluri, dar şi o „pastilă” folosită drept răzbunare a soţilor Reille faţă de soţii Vallon, care îl găsesc vinovat de situaţia creată pe fiul acestora. Ei pretind că băiatul ar trebui să-şi ceară iertare de la fiul familiei Vallon care „s-a ales” fără doi dinţi, în urma unei altercații. Într-un moment, soții Vallon încep a avea remușcări că au aruncat șobolanul în stradă, considerându-se, cu adevărat, vinovați de „soarta” animalului.
Limbajul obscen al personajelor provoacă emoții controversate
Limbajul obscen al personajelor care, pe alocuri, este folosit în exces, dar şi anumite gesturi indecente ale acestora provoacă emoții controversate: de la râsul în hohote până la sentimente de groază, scenele oscilând între ironic și grotesc, fiind ușor completate de absurd. Deoarece certurile dintre cupluri devin insuportabile, la un moment dat se ajunge până la voma doamnei Anette, care trezește dezgust.
Finalul spectacolului, liniștit
Spre finalul spectacolului, după câteva doze de alcool a celor patru, atmosfera devine calmă, spiritele se potolesc, doamnele făcând o companie a lor și domnii - pe a lor, tratându-se unii pe alții cu respect, lăsând să se înțeleagă că tot ce va urma va decurge de la sine, aceasta fiind, în opinia lor, cea mai bună cale de remediere a conflictului.
„Arta conviețuirii”, despre bucătăria vieții de cuplu
„Arta conviețuirii” este o comedie care „vorbește” despre bucătăria vieții de cuplu și care poate fi o lecție de conduită pentru toți cei aflați în ipostaza de soț și soție, dar și pentru eventualele cupluri.
Text de Eleonora Stăncuță
Ministrul Energiei de la București, precizări despre livrările de energie către R. Moldova: ,,Mesajul României este clar: frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi"
Nicolae Enciu // Academicianul Ioan-Aurel Pop împlinește 70 de ani: Românii și România în opera sa
RECOMANDĂRI // Filmele și serialele NOI pe care nu trebuie să le ratezi în luna ianuarie pe Netflix