„Arme noi”: Cum pot fermierii combate mai eficient dăunătorii
ȘTIINȚĂ // Capcane ecologice, prevenirea prin intermediul Internetului despre stadiul dezvoltării anumitor dăunători și dispozitive pentru capturarea în masă a insectelor
Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Academiei de Științe a Moldovei a prezentat invențiile privind combaterea bolilor și dăunătorilor la măr, viță-de-vie și legume.
Astfel, după ce mai mulți viticultori se trezeau cu viile distruse de virusul frunzei răsucite, a apărut necesitatea ca acesta să fie eradicat chiar prin „salvarea embrionilor imaturi”.
În acest mod, se poate obține un nou soi de struguri de masă, fără semințe. De asemenea, „urmașii” viței-de-vie obținuți prin aceste tehnologii pot fi folosiți pentru crearea unor pepiniere noi de butași hibridizați, dar și pentru lansarea unor programe vaste şi eficiente de ameliorare genetică a viţei-de-vie.
Capcane ecologice
Oamenii de știință din R. Moldova pun accentul tot mai mult pe tehnologii inofensive pentru eliminarea oricărui pericol care poate afecta culturile agricole sau pomii fructiferi. Astfel, viermele mărului poate fi combătut prin tehnologii ecologice, cum ar fi capcanele cu feromoni, care reprezintă hormonii eliminați mai ales de insecte, utilizați ca mijloc de semnalare.
Totuși, potrivit savanților, tehnologia care a impresionat foarte mult livădarii este cea care le permite să fie la curent cu orice pas al dezvoltării viermelui la măr. Această tehnologie funcționează prin intermediul capcanelor cu feromoni care transmit informația respectivă.
Astfel, cei care au livezi de măr sunt informați prin sistemul informațional performant care comunică prin instalațiile „AgroExpert” și „iMetos” despre stadiul de dezvoltare a acestor dăunători. Prognoza se face pe zece zile, cu o eroare de 1-2 zile și care permite de a aplica eficient tratamentul contra acestor dăunători.
Preparat-minune, pentru mai multe legume
O altă metodă ecologică nouă, care poate fi utilizată în combaterea fluturelui Grapholitha funebrana ce afectează grav prunul, conține, de asemenea, feromoni. Această tehnologie funcționează prin dezorientarea masculilor și permite o reducere a impactului atacului prunelor de către larvele acestui fluture cu 97,2%.
Reprezentanții Institutului de Genetică recomandă preparatul „Paurin” în combaterea cancerului bacterian la pomi și viță-de-vie, precum și a putregaiurilor radiculare la legume. Un alt preparat-minune este „Gliocladin”, care reduce incidența putregaiului alb de două ori şi majorează recolta legumelor de 1,5 ori. Invenția vine să salveze și viticultorii care, aplicând 10 l/ha din acest preparat, vor putea nimici putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea Pers), care nu poate fi combătut cu alte mijloace biologice, iar fungicidele chimice nu pot fi aplicate când strugurii sunt copți.
Un alt preparat inofensiv și ecologic este VIRIN-HSP, care combate omida Buha fructificațiilor, unul dintre cei mai mari inamici ai tomatelor, ardeiului sau porumbului.
Invenția care nimicește în masă dăunătorii
Deosebit de curioase pentru producători sunt noile dispozitive create de oamenii de știință de la noi care pot nimici în masă dăunătorii. Tehnologia, care este deja utilizată de autoritățile locale, va asigura succesul în lupta cu dăunătorii, în același timp reducând cu 30% cantitatea de tratamente chimice utilizate în acest scop.
Pentru a avea legume cu un aspect impecabil și gust plăcut, agricultorii pot utiliza și capcanele colorate adezive, care au la bază ulei esențial de rozmarin și iasomie, pentru a combate musculița de seră Thrips tabaci şi Trialeuroides vaporariorum.
Savanții moldovenii susțin că această invenție ajută legumicultorii să combată dăunătorii de până la 15 ori mai eficient decât capcanele tradiționale. Totodată, capcanele „anunță” producătorul, cu două săptămâni mai devreme comparativ cu metoda tradiţională, despre apariția acestei musculițe pe plante.
„În lupta împotriva dăunătorilor contează rezistența plantelor”
Toate aceste tehnologii sunt considerate de oamenii de știință un salt important din ultima perioadă pentru a face ca efortul agricultorilor să fie mai eficient și acest sector să se apropie tot mai mult de nivelul țărilor europene.
Reprezentantul Institutului, expertul în protecția plantelor, Vladimir Todiraș, susține că metodele ecologice ar trebui să fie cât mai solicitate, în contextul necesității tot mai stridente a protecției mediului înconjurător și al unei alimentații sănătoase.
„Avem peste o mie de dăunători și peste o sută de boli la culturile agricole, de aceea fiecare producător trebuie să fie la curent cu necesitățile de combatere a acestora prin tehnologii inovaționale. Viticultorii pot găsi aici, de exemplu, un ghid care îi va ajuta să elimine eficient orice pericol. Ceea ce trebuie să cunoască producătorii este că, în lupta împotriva diferitelor boli și dăunători, trebuie de pornit de la rezistența plantei”, a declarat Vladimir Todiraș.
Menționăm că, pe lângă metodele de combatere a dăunătorilor, savanții au prezentat și invenții care ajută la păstrarea fructelor și la eficientizarea cultivării plantelor, dar și soiuri noi de culturi agricole.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski